Σε βραδυφλεγείς βόμβες έχουν εξελιχθεί τα ακαθάριστα οικόπεδα. Μετά την πυρκαγιά στην Κερατέα, λίγες ώρες μετά, άλλη μία στα Καλύβια προκλήθηκε από εργασίες με τροχό και επεκτάθηκε χάρη στα ξερόχορτα.
Οι βροχές του Ιουνίου φούντωσαν την βλάστηση και ενίσχυσαν την πιθανότητα πυρκαγιών, με τους ειδικούς να μιλούν ακόμα και για φωτιές εκτός αντιπυρικής περιόδου.
«Η βλάστηση που υπήρχε, τα ετήσια φυτά αναπτύχθηκαν και τώρα με τις παρατεταμένες θερμοκρασίες του καύσωνα, αυτή η βλάστηση θα ξεραθεί. Επομένως το επόμενο διάστημα θα έχουμε αυξημένο κίνδυνο για έναρξη πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης δασολόγων – δημ. Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης. Μπορεί να έχουμε πυρκαγιές νωρίς την άνοιξη ή και αργά το φθινόπωρο. Δηλαδή μεγαλώνει κατά κάποιο τρόπο η αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη.
Με την κάμερα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Νίκο Κοντορούση στους πρόποδες του Υμηττού, καταγράφεται «το επικίνδυνο τοπίο» με ξερά χόρτα, ενώ κατοικίες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Ωρολογιακή βόμβα το «κάπνισμα» των κυψελών
Η σύλληψη του 75χρονου που κάπνιζε τα μελίσσια του και φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά στο Αλιβέρι, έκανε ξεκάθαρο ότι η προσοχή πρέπει να περισσεύει.
«Ο μελισσοκόμος όταν μεταφέρει τα μελίσσια του σε κάποιο τόπο καθαρίζει καταρχήν τα χόρτα όπου διατηρεί τα μελίσσια του», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παχάλης Χαριζάνης.
Σύμφωνα με διάταξη της Πυροσβεστικής, το κάπνισμα ων κυψελών απαγορεύεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές με κατηγορία κινδύνου από 3 και πάνω. Αυτό από τη μία προστατεύει τα δάση από φωτιές από την άλλη όμως αποκλείει τους περίπου 20.000 μελισσοκόμους της χώρας από το να εργαστούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.
Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη καθώς αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Καρπάθου, )
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου, ΠΕ Ηράκλειο, ΠΕ Ρεθύμνου)
Συνολικά 50 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος