Αλλαγές και ανακατατάξεις στον «χάρτη» της εγχώριας αγοράς ακινήτων προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο τους κλάδους των logistics και του τουρισμού.
Η διείσδυση της τηλεργασίας σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου οδηγούν σε μια νέα κανονικότητα, η οποία αναμένεται να σχηματοποιηθεί μετά την οριστική λήξη της υγειονομικής κρίσης και την ομαλοποίηση της κατάστασης, διαμορφώνοντας ένα καινούργιο τοπίο στην ελληνική κτηματαγορά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η θέση του ακινήτου και η σωστή ποιότητα κατασκευής αποτελούν διαχρονικές αξίες που αντέχουν περισσότερο στους κλυδωνισμούς.
Στην Πορταριά, μια μονοκατοικία 150 τετραγωνικών με δύο υπνοδωμάτια, ισόγεια και κατασκευής του 2000 πωλείται 250.000 ευρώ, στις Μηλιές 265.000 ευρώ. Στο Μούρεσι, για 80 τετραγωνικά κατασκευής του 1977, η τιμή πώλησης είναι 69.000 ευρώ. Στη Σκιάθο ισόγεια μονοκατοικία 120 τετραγωνικών του 1980 πωλείται 170.000 ευρώ και στη Σκόπελο 220.000 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές που επήλθαν στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας.
Επί του παρόντος, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί στα €6,8/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κλειδώνει στα €1.244,2/τ.μ. Βάσει του SPI, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημειώνεται στη Λέσβο (25%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης παρατηρείται στα Γρεβενά (24%). Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση στις ζητούμενες τιμές ενοικιάσεων κατοικιών εντοπίζεται στην Ηλεία (-18,2%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες (-10,3%).