«Έχουν γίνει τεράστιες εξελίξεις τόσο σε μοριακό όσο και σε γενετικό επίπεδο και βλέπουμε σε πολλούς καρκίνους που κάποτε δεν είχαν καλή πρόγνωση, ότι βελτιώνεται η κατάσταση, όπως στον καρκίνο του πνεύμονα σήμερα διάφοροι τύποι από αυτούς πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, πετυχαίνουν επιβιώσεις και πολύ καλή ποιότητα ζωής. Έχουμε τον καρκίνο του μαστού που έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα, υπάρχουν οι όρχεις, ο θυρεοειδής, μια σειρά από καρκίνοι που πάνε πάρα πολύ καλά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας σήμερα κατά του Καρκίνου.
Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας εξακολουθεί να είναι ο καρκίνος από τον περασμένο αιώνα και στις αρχές του 21ου, προσέθεσε, παρότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει περάσει στο παρασκήνιο του ενδιαφέροντος λόγω κορονοϊού. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 20εκατ. περίπου είναι τα νέα περιστατικά καρκίνου και 10 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως, ενώ στην χώρα μας κοντεύουν τα 68.000 τα νέα περιστατικά και τους 33.000 οι θάνατοι.
«Η πρόοδος της επιστήμης είναι πολύ σημαντική, καθώς οι νέοι συνάδελφοι σε δέκα χρόνια θα έχουν τέτοιες γνώσεις και τέτοιες διαδικασίες που εμείς οι παλαιότεροι δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε για τι μιλάνε» σημείωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του σε σχέση με το επιστημονικό πεδίο αντιμετώπισης του καρκίνου.
Επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πόσοι επιζούν έχοντας περάσει καρκίνο, σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο. «Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και σαν Αντικαρκινική Εταιρεία, γιατί οι επιζήσαντες από καρκίνο μπορεί να είναι πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την κατάσταση, μπορεί όμως να εμφανίσουν ξανά την νόσο ή να έχουν κάποιες επιπλοκές από τις παρενέργειες των θεραπειών, μπορεί ψυχολογικά και κοινωνικά να έχουν προβλήματα και σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας γιατί δεν μπορούμε να τους αφήνουμε στην μοίρα τους και στην κατάσταση που μπορεί να έχουν περιέλθει λόγω της συνάντησης που είχαν με τον καρκίνο».
Ο καρκίνος είναι σε ένα μέρος, υπόθεση ατομική, να αποφεύγουμε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να κάνουμε το εμβόλιο HPV, να θεραπεύουμε το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, να προσέξουμε στην δουλειά μας γιατί υπάρχουν καρκίνοι που συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ βέβαια πολλές φορές προστίθενται και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στις αιτίες εμφάνισης της νόσου.
«Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος, ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία, την βελτίωση της παροχής ογκολογικής φροντίδας, καθώς υπάρχει ανισότητα στην χώρα μας, γεωγραφική ανισότητα και προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων. «Οι άνθρωποι που μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες φροντίδας, αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας» είπε χαρακτηριστικά.