24 ώρες μετά το μπλακ άουτ στο Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που ανήκουν στην εταιρεία του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, η πρώην εργαζόμενη, Φράνσις Χόγκεν, εμφανίστηκε ως άλλος καταπέλτης ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου του Κογκρέσου και ζήτησε από τους Γερουσιαστές να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία του κόσμου και, κυρίως, των μικρών παιδιών.
«Είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, διχάζουν τον κόσμο και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία. Η διοίκηση της εταιρείας γνωρίζει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram πιο ασφαλή, αλλά δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές γιατί δίνει προτεραιότητα στα αστρονομικά της κέρδη» ανέφερε η πρώην εργαζόμενη του Facebook, Φράνσις Χόγκεν.
Η ίδια απέσπασε εκατοντάδες έγγραφα, τα οποία – όπως ισχυρίστηκε – αποδεικνύουν ότι το κοινωνικό δίκτυο βάζει προτεραιότητα στα κέρδη του και όχι στο κοινό καλό. Μάλιστα, εξήγησε τις αρνητικές συνέπειες του Instagram στα παιδιά και ειδικά στα νεαρά κορίτσια, τα οποία συχνά ωθούνται στην ανορεξία και σε ακραίες συμπεριφορές.
«Οι επιλογές που γίνονται στο εσωτερικό του Facebook είναι καταστροφικές. Για τα παιδιά μας, τη δημόσια ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τη δημοκρατία» υποστήριξε.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, το δίκτυο CNN δημιούργησε το λογαριασμό 13χρονης που έκανε μία ανάρτηση για δίαιτα και μέσα σε μερικές ώρες το προφίλ είχε κατακλυστεί από αναρτήσεις για διατροφικές διαταραχές και σχετικά προϊόντα.
«Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι έρευνα του Facebook έδειξε ότι όσο αυτές οι γυναίκες αρχίζουν να παρακολουθούν το περιεχόμενο πέφτουν σε όλο και περισσότερη κατάθλιψη και χρησιμοποιούν την εφαρμογή περισσότερο» ανέφερε.
Οι απίστευτες καταγγελίες έρχονται μόνον 24 ώρες μετά την κατάρρευση του Facebook, του Instagram και του Whatsapp , των τριών δικτύων που ανήκουν στην εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. O ίδιος τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Λυπάμαι για τη σημερινή αναστάτωση. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να μείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε».
Το θέμα έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο.
«Οι αποκαλύψεις για τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αυτό-ρύθμιση δε λειτουργεί. Αυτή ήταν ανέκαθεν η θέση του Προέδρου και η θέση αυτής της κυβέρνησης» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Social Media: Οι επτά ώρες που κατέδειξαν την εξάρτησή μας
Το ιστορικό μπλακάουτ σε Facebook, Instagram και WhatsApp σκόρπισε τον πανικό στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων που μάταια προσπαθούσαν επί ώρες να συνδεθούν καθώς το σερφάρισμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για ψυχαγωγία, ενημέρωση ακόμη και κοινωνικοποίηση. Από την έναρξη της πανδημίας ο μέσος όρος χρήσης των κοινωνικών δικτύων έχει εκτοξευθεί.
Το σύστημα κράσαρε και για σχεδόν επτά ώρες, πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες έβλεπαν μαύρο. Χάος και απογοήτευση και για εκείνους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως μέσω βιοπορισμού για πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα social media επιδρούν στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά, τονίζουν οι ειδικοί.
«Από την αρχή της πανδημίας οι ώρες στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά παρατηρούμε και την εξάρτηση από το διαδίκτυο με ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια, όπου τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης παρόμοια με αυτά που εμφανίζουν τα άτομα με χημικές εξαρτήσεις» τονίζει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ίλια Θεοτοκά.
«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την προβολή και την αποδοχή που παίρνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως οξυγόνο για την αυτοεκτίμησή τους, κάτι το οποίο χθες τους οδήγησε στο να αισθανθούν μεγάλη πίεση» λέει ο ψυχολόγος, Βαγγέλης Βερτόπουλος.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εθιστική φύση των social media αυξάνει το αίσθημα της μοναξιάς και την κατάθλιψη.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Σόνια Φίλη