Να προστεθεί το όνομα του «Ρήγα Βελεστινλή» στον τίτλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρότεινε ο Γ. Σούρλας Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής». Συγκεκριμένα, αναφέρει:«Στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πρέπει να προσδώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στην απόδοση τιμών και ευγνωμοσύνης για την προσφορά στην πατρίδα και την ανθρωπότητα. Αναμφισβήτητα, μεταξύ αυτών, είναι και ο Ρήγας Βελεστινλής διανοητής, κορυφαίος εκφραστής του νεοελληνικού Διαφωτισμού, εθνεγέρτης, βάρδος της ελευθερίας, πρόδρομος και πρωτομάρτυρας της εθνικής παλιγγενεσίας.
Υπέρμαχος των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που οι διατάξεις στο Πολίτευμά του αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948, δηλαδή μετά από 150 χρόνια.
Στη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση (31.3.1998) για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του, όλα τα κόμματα – σύσσωμη η εθνική αντιπροσωπεία – αναγνώρισαν τον Ρήγα ως πρόδρομο της εθνικής αφύπνισης, την προσφορά και το έργο του στην Ελλάδα και στην ανθρωπότητα.
Ο πρ. Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, μάλιστα, το 2006 πρότεινε να προστεθεί στο Σύνταγμα ένα προοίμιο «που θα αναφέρεται στις δικές μας αξίες, στον ελληνισμό, στην Ελλάδα με αφετηρία τις ιδέες του Ρήγα».
Εκτιμώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας του Ρήγα, με βάση το προεδρικό διάταγμα 83/1984 «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει στον τίτλο του την επιγραφή «Ρήγας Βελεστινλής» προς τιμή του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου».
Η διάταξη αυτή, δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε.
Ακόμη, η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά την συνεδρίασή της (αρ. 221/23.1.1998) υιοθέτησε την πρόταση των βουλευτών Θεσσαλίας να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο «Ρήγας Βελεστινλής». Αλλά, το Υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε στη νομική κατοχύρωση.
Πρέπει να τεθεί τέρμα, τόνισε ο Γ. Σούρλας, στις περίεργες ταλαντεύσεις και παλινωδίες, στην εκκρεμότητα και να προστεθεί στον τίτλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ονομασία «Ρήγας Βελεστινλής», ως έμπρακτη έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στην ιστορική αυτή φυσιογνωμία».
Σημείωση: Με απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Ρήγα στην είσοδο του Πανεπιστημίου «για να τιμηθεί ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής επανάστασης». Στις 16 Ιουνίου 1871, δηλαδή πριν 150 χρόνια από σήμερα, με την παρουσία της βασίλισσας Όλγας και της Κυβέρνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων της πεντηκονταετηρίδας της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην γενέτειρα του Ρήγα όχι μόνο δεν φέρει το όνομά του, αλλά δεν υπάρχει ούτε καν η προτομή του!