Εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στα 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Φαρσάλων καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς, σε συνεργασία με το δήμο Φαρσάλων και τη Δημοτική Κοινότητα Φαρσάλων, για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και την προστασία του πουλιού κιρκινέζι. Στη δράση συμμετείχε το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Φωτεινή Πιτσάβα.
Η πρωτοβουλία αφορούσε την τοποθέτηση έξι ξύλινων φωλιών τις οποίες χορήγησε ευγενικά η βιομηχανία «Νομικός» με εκπρόσωπο τον κ. Ηλία Τσάμη, ενώ δεσμεύτηκε να παρέχειακόμη τρεις.Η βιομηχανία «Νομικός» συνεργάζεται με την Ορνιθολογική εταιρεία για την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, πρωτοβουλία που στηρίζει έμπρακτα και ο δήμος Φαρσάλων.
Σημειώνεται πως τα Φάρσαλα είναι αναγνωρισμένα ως περιοχή Natura εξαιτίας του πτηνού κιρκινέζι (είδος γερακιού). Το συγκεκριμένο είδος μεταναστεύει στην επαρχία Φαρσάλων τους θερινούς μήνες.
Πρόκειται για μικρόσωμο, μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται κατά αποικίες και προτιμά ζεστά, ανοιχτά και ξηρά στεπόμορφα ενδιαιτήματα, φυσικά ή διαχειριζόμενα χορτολίβαδα και μη εντατικές καλλιέργειες. Η χώρα μας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ευρώπη όπου φωλιάζει το είδος αυτό, μετά την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της BirdLife International. Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε 25.000-42.000 ζεύγη, με την Ελλάδα να φιλοξενεί περίπου το 10%, με το 75% από αυτά να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Το μικρό μεταναστευτικό γεράκι Κιρκινέζι ζει κοντά στον άνθρωπο, φωλιάζει στα σπίτια και τις αποθήκες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αναζητά τη λεία του στα γειτονικά χωράφια. Είναι πολύτιμος σύμμαχος των αγροτών καθώς τρέφεται κυρίως με ακρίδες και άλλους εχθρούς των καλλιεργειών. Είναι ευπρόσδεκτο σε εκατοντάδες οικισμούς του κόσμου.
Σήμερα, λόγω των αλλαγών στις χρήσεις της αγροτικής γης, η εξάπλωσή του στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Στα Φάρσαλα οι αποικίες του είδους εντοπίζονται στην περιοχή του Αγ. Νικολάου και του αλσυλλίου. Η σταθερή παρουσία του Κιρκινεζιού κάθε άνοιξη στην περιοχή, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα απειλούμενο είδος, να το γνωρίσουν από κοντά, να παρακολουθήσουν τις συνήθειες του και να αναλάβουν δράση για την προστασία του.
Με την πολύτιμη συνδρομή των αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρη Γούσια και Καθαριότητας κ. Σταύρου Κουκουλιού, τοποθετήθηκαν στο 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων φωλιές, ενώ στο μελλοντικό σχεδιασμό είναι η τοποθέτηση περισσότερων φωλιών στο υδραγωγείο Βαμβακούς.
Η δράση θα συνεχιστεί από τις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου όταν και αναμένεται επίσκεψη στελεχών της Ορνιθολογικής Εταιρείας.