Όλο και πιο συχνά, βγαίνουν στο φως, περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και ανηλίκων, πολλές φορές με τραγική κατάληξη, γι΄αυτό και η εν λόγω εκστρατεία της Βουλευτή, αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Η κ Σκόνδρα, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας της ΝΔ, στον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών, παρακολουθεί δράσεις του ΚΕΘΙ σε θέματα Ισότητας και παράλληλα, έχει το θεσμικό ρόλο του μέλους της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, προέβη σε αυτή την ουσιαστική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, μοιράζοντας έντυπο υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Η δράση αυτή, όπως δηλώνει η Βουλευτής, θα έχει συνέχεια,  στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε όλη την επικράτεια του Νομού, αφού επιδίωξή της είναι, το ενημερωτικό αυτό έντυπο, να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες της, γυναίκες και άνδρες, όλων των ηλικιών.

Η κ Σκόνδρα, σε δηλώσεις της αναφέρει:

 «Κάθε παιδί ή γυναίκα που κακοποιείται, βιάζεται ή δολοφονείται,  είναι μια βαθιά πληγή που αιμορραγεί στο σώμα της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

Η βία, που προκαλεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βλάβη και πόνο, τις περισσότερες φορές, συμβαίνει μεταξύ ερωτικών συντρόφων και μέσα στην οικογένεια. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο φόβος, που επιβάλλεται μέσω της δύναμης, του εκβιασμού, του ελέγχου και της οικονομικής εξάρτησης.

Τα θύματα, συνήθως, λόγω ριζωμένων αντιλήψεων, ντροπής, φόβου, ανασφάλειας και του συνδρόμου ενοχής που τους δημιουργείται, σιωπούν και κρύβουν το πρόβλημα, το οποίο, πολλές φορές, φτάνει σε ακραία γεγονότα.

Η βίαιη συμπεριφορά δεν έχει ταξική αναφορά. Μπορεί να προέρχεται από ανθρώπους κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία. Το ίδιο ακριβώς και οι κακοποιημένες γυναίκες. Και έχει καταγραφεί ότι μία στις τρεις γυναίκες, αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή της, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία, εντός ή εκτός οικογένειας.

Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις, αντιτίθενται σε όλα όσα γνωρίζουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και προσβάλουν θεμελιώδη κοινωνικά ιδανικά και πρότυπα.  Σκεφτείτε τα παιδιά, που γίνονται μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας και ζουν όλη τους τη ζωή, με τα τραύματα αυτά και δεν αποκλείεται να είναι αιτία καταστροφικής πορείας στη ζωή τους.  

Το τελευταίο διάστημα, γίναμε μάρτυρες έξαρσης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης παιδιών, πολλά εκ των οποίων, δυστυχώς, έφτασαν στο έγκλημα. Μία αιτία είναι ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, αλλά όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, το κίνημα #me_too, έγινε αφορμή να «ανοίξουν στόματα».

Καμία κακοποιητική πράξη, δεν πρέπει να αποσιωπείται, να μένει στο σκοτάδι, να μένει ατιμώρητη. Όλοι έχουμε ευθύνη, να συμβάλλουμε στον τερματισμό αυτής της κοινωνικής μάστιγας.

Όταν αντιληφθούμε δίπλα μας βίαιες συμπεριφορές, να μην μένουμε αδιάφοροι. Γυναίκες και άνδρες, να σκεφτούμε, ότι είμαστε γονείς, έχουμε μητέρες, αδελφές και κόρες.

Όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν βία, να βρουν το κουράγιο και το θάρρος, να αντιδράσουν, να μιλήσουν, να καταγγείλουν. Να γνωρίζουν, ότι θα τύχουν προστασίας και στήριξης από τη πολιτεία, τους θεσμούς και τους φορείς.

   Η χώρα μας, αυτή τη στιγμή,  διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών, με 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά δημιούργησε ένα πλέγμα μέτρων, ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.  Τροποποιήθηκε ο ποινικός κώδικας, αυστηροποίηθηκαν  ποινές της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Παρέχεται ειδική εκπαίδευση σε αστυνομικούς για διαχείριση των περιστατικών βίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων, υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό.

Προχωρήσαμε στην κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης ΕΕργασίας, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, στο εργασιακό περιβάλλον.

Δημιουργήσαμε αυτοτελές τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθεί δράσεις στήριξης ανέργων γυναικών, θυμάτων βίας, μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των Φύλων σχεδίασε και υλοποιεί το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών», που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης σε εθνικό επίπεδο, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 63 δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση, όλων των μορφών της βίας κατά των γυναικών.

Οι συμπολίτισσές μου να ξέρουν επίσης, ότι θα βρουν μία ακόμη πόρτα και αγκαλιά ανοικτή, την δική μου! Ως γυναίκα και ως μητέρα, αλλά και ως πολιτικός και μέλος αυτής της κοινωνίας, είμαι στο πλευρό τους».

Περισσότερα Εδω