Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίστηκε ότι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εννέα μήνες, ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Soir» και τόνισε μετά από αυτό το διάστημα απαιτείται ενισχυτική δόση.
Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν πρέπει κάποιος να έχει λάβει την Τρίτη δόση για να αποκτήσει ή να διατηρήσει το Covid Safe Ticket, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο σημείωσε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφασίστηκε ότι η ισχύς της δεύτερης δόσης θα είναι εννέα μήνες. Μετά από αυτό, απαιτείται ενισχυτική δόση. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το διαβατήριο εμβολιασμού το οποίο είναι στοιχείο που υποδηλώνει ότι είστε καλύτερα προστατευμένοι και προστατεύετε καλύτερα και τους άλλους, θα περάσει λογικά τη μια ή την άλλη στιγμή, στην ενισχυτική δόση».
Προσέθεσε ότι «είναι λογικό ότι στο χρόνο που δόθηκε προχωράμε στη μετάβαση» ξεκαθαρίζοντας όμως τη θέση του όσον αφορά στα παιδιά.
«Προσοχή. Για τα παιδιά, θα υπάρχει εμβολιασμός μεταξύ 5 και 12 ετών. Για το συγκεκριμένο, γνωρίζω ότι πολλοί γονείς διερωτώνται. Η σύζυγός κι εγώ ρωτήσαμε τον δεκάχρονο γιο μας, για να γνωρίζουμε εάν ήθελε να εμβολιαστεί. Είπε ναι. Αλλά ξεκάθαρα, ο εμβολιασμός των παιδιών, σε αντίθεση με τους ενηλίκους, δεν μπορεί να είναι μία προϋπόθεση για συμμετοχή σε δραστηριότητες και δε θα είναι ποτέ».
Ερωτηθείς για το εάν επιθυμεί να τσαντίσει τους ανεμβολίαστους, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Βέλγος Πρωθυπουργός απάντησε: «Ξεκάθαρα, δεν είναι το λεξιλόγιό μου. Aπό την πλευρά μου πιστεύω, ότι πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό και όχι να χτυπήσουμε τους ανθρώπους. Αλλά για να χτυπήσουμε τον ιό, χρειάζεται το μάξιμουμ των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι καλύτερο να πείσουμε τους ανθρώπους από το να τους υποχρεώσουμε». Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όταν ρωτήθηκε εάν άλλαξε γνώμη σε σχέση για παλαιότερη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία είχε ταχθεί κατά λέγοντας ότι «δε θα βάλουμε τους ανθρώπους στη φυλακή» γι’αυτό, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο επισήμανε: «Όχι. Είναι η άποψή μου. Αλλά εγώ, είμαι ανοιχτός. Και είμαι έτοιμος να ακούσω κι άλλα επιχειρήματα. Αλλά πρέπει να είναι επιστημονικά επιχειρήματα, όχι πολιτικά».
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα