Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει την έναρξη δωρεάν προγράμματος κατάρτισης με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και αναπλήρωση του μελισσοκομικού κεφαλαίου». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας και υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», η οποία ξεκίνησε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 με την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα.
Καθώς αποτελεί γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή τα προσεχή χρόνια, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στοχεύει στη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και τη συνολική υγεία των μελισσοσμηνών. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μελισσιών και η μείωση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, μέσω της μεταφοράς γνώσεων και πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, το προσεχές δίμηνο θα πραγματοποιηθούν 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις σε 10 διαφορετικούς Δήμους της Θεσσαλίας, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές, με στόχο την υποστήριξη περισσότερων από 300 μελισσοκόμων με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής λαμβάνοντας μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών αλλά και μέτρα για την ορθή διαχείριση των μελισσιών.
Οι παραπάνω εκπαιδεύσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Επίκουρο Καθηγητή, κ. Γιώργο Γκόρα, τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, μελισσοκόμο, εκπαιδευτή Μελισσοκόμιας και τους κκ. Δημήτρη Βολουδάκη και Καλλιόπη Καραμποϊκη από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.
Για την παραχώρηση των αιθουσών των τριών πρώτων εκπαιδεύσεων ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Ελασσόνας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων, «ΕΝΙΠΕΑΣ».
Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά επιθυμεί να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του μελισσοκομικού τομέα και στην υποστήριξη των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε το φαινόμενο «Daniel». Έχοντας ήδη υλοποιήσει με επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Εύβοιας τα δύο τελευταία χρόνια, για τον μετασχηματισμό του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα με την ανάπτυξη ανθεκτικότερων και παραγωγικότερων μελισσοσμηνών, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού.
Η δράση «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία» συμπεριλαμβάνει και το νέο πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στήριξη σε 300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, με την παροχή 20.000 βασιλικών κελιών. Οι παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Daniel» αλλά και στην ανάπτυξη των προϋποθέσεων για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου στη Θεσσαλία.
Η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του οργανισμού NEA Γεωργία Νέα Γενιά, στην εκδήλωση έναρξης τόνισε ότι: «Η Θεσσαλία αποτελεί τη μεγαλύτερη μελισσοκομική περιφέρεια, όπου δραστηριοποιείται το 12% των ενεργών μελισσοκόμων της χώρας, ενώ παράλληλη μελισσοκομική δραστηριότητα ασκούν και πολλοί παραγωγοί με άλλου τύπου κύριες εκμεταλλεύσεις. Ο «Daniel» προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο 40% των θεσσαλών μελισσοκόμων, με συνολική απώλεια 112.000 μελισσοσμηνών. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η στήριξη της μελισσοκομίας αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανασυγκρότηση, συνολικά, της γεωργικής παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας του κάμπου.»
Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, επεσήμανε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας υπέστη σοβαρό πλήγμα από τον «Daniel», ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», το οποίο θα βοηθήσει τους μελισσοκόμους να αντιμετωπίσουν εφεξής τις νέες προκλήσεις που φέρει η κλιματική αλλαγή. «Ας αποτελέσει αυτή η καταστροφή την ευκαιρία για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα δημιουργήσουμε ανθεκτικές κοινωνίες. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω τη Θεσσαλία να αναπτυχθεί. Θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί πρέπει να συνεχιστεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.
«Οι σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, με κυριότερη την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, απαιτούν τη συστράτευση των δυνάμεων της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών, των κοινωφελών ιδρυμάτων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με γνώμονα την αναβάθμιση της ετοιμότητας σε τοπικό επίπεδο μέσω δράσεων που προάγουν την κοινωνική καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τη νέα αυτή συνεργατική πρωτοβουλία του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ευελπιστώντας ότι θα συνδράμει στη βελτιστοποίηση της ανθεκτικότητας της τοπικής μελισσοκομικής κοινότητας της Θεσσαλίας συνιστώντας, παράλληλα, μία καλή πρακτική προώθησης βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων γεωργικών πρακτικών.», ανέφερε για τη δράση η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
«Για την APIVITA η στήριξη του Προγράμματος «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία» ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δέσμευσή μας για ουσιαστικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στον Οργανισμό 1% for the Planet. Η συνεργασία μας με τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί έναν, ακόμη, κρίκο της αλυσίδας αξίας που δημιουργείται μέσω του Billion Bees Program», δήλωσε για το πρόγραμμα ο κ. Σωτήρης Πάστρας, Sustainability & Corporate Responsibility Manager, APIVITA.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις