Μοιράσου το αρθρο!
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, σε καστανοπερίβολα των Δήμων Αγιάς, Τεμπών, Πύλης, Τρικκαίων, Μετεώρων και Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού για τρίτη συνεχή χρονιά με σκοπό την προστασία της καστανοπαραγωγής καθώς η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανοκαλλιέργειας, που μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής κατά 60-85% μέχρι και ξήρανση δένδρων σε βάθος χρόνου. Κατά τη φετινή χρονιά διατέθηκαν συνολικά 30.000 ευρώ από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δρ. Εντομολογίας Δημητρίου Σταυρίδη, Συντονιστή της Ομάδας Διαχείρισης Αγροτικών Κρίσεων, που έχει συσταθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη. Οι εξαπολύσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και γεωπόνους και παραβρέθηκε σε πολλές περιοχές και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και ομιλίες σε καστανοπαραγωγούς, όπου τονίσθηκαν οι σωστές πρακτικές, που θα πρέπει να ακολουθούνται για την επιτυχή εγκατάσταση του ωφελίμου και κατ’ επέκταση του προγράμματος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους παραγωγούς οι παρακάτω πρακτικές:
- Μέχρι τα τέλη Ιουνίου:
- Να μην διενεργούνται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια.
- Να μην πραγματοποιείται καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης.
- Μετά τη συγκομιδή των κάστανων:
- Τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα καθώς και τυχόν κλαδέματα, που θα προκύψουν, να συσσωρευτούν στην άκρη του χωραφιού και να μην καταστραφούν τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, διότι μέσα σε αυτά βρίσκονται τα εγκατεστημένα άτομα του ωφελίμου.
Οι παραπάνω πρακτικές είναι άκρως απαραίτητες και δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε επόμενη για 3-4 έτη τουλάχιστον, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.
Η Περιφέρεια με όλες τις παραπάνω ενέργειες, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την προστασία των καλλιεργειών της περιοχής και του αγροτικού εισοδήματος. Επιπρόσθετα καλεί τους καστανοπαραγωγούς να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες για οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτωμάτων σε νέες περιοχές, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να πραγματοποιηθεί άμεσα επέμβαση.