Το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα δεν αποτέλεσε ποτέ τόσο μεγάλη απειλή για την ΕΕ και τους πολίτες της όπως συμβαίνει στην εποχή της πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα η Europol, δίνοντας στην δημοσιότητα την αξιολόγηση που εκδίδεται κάθε τέσσερα χρόνια για τις απειλές που αντιμετωπίζει η ΕΕ, έναντι του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Η πανδημία, όπως τονίζεται στην αξιολόγηση και οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν απειλούν να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ και πέρα από αυτήν.

Επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό των εγκληματικών οργανώσεων παραμένει η ευελιξία και η προσαρμογή σε νέες συνθήκες με αξιοποίηση των αλλαγών στο περιβάλλον που λειτουργούν. Κατά αυτόν τον τρόπο τα εμπόδια που προκαλούνται στην κοινωνία γίνονται εγκληματικές ευκαιρίες.

Η Europol διαπιστώνει επίσης πως όπως σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, έτσι και ο πυρήνας ενός εγκληματικού δικτύου αποτελείται από διευθυντικά στελέχη και εκτελεστές των εγκλημάτων στο πεδίο. Ο πυρήνας αυτός περιβάλλεται μάλιστα από μια σειρά φορέων που συνδέονται με την εγκληματική υποδομή που της παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης.

Η μεγαλύτερη εγκληματική επιχείρηση στην ΕΕ, τονίζει η αρμόδια υπηρεσία, παραμένει η παραγωγή και η διακίνηση ναρκωτικών με σχεδόν το 40% των εγκληματικών δικτύων να δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Η εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων, το λαθρεμπόριο μεταναστών, οι διαδικτυακές απάτες και εγκλήματα ιδιοκτησίας αποτελούν επίσης σημαντικές απειλές για τους πολίτες της ΕΕ. Παράλληλα σχεδόν το 60% των εγκληματικών δικτύων που έχουν καταγραφεί εμπλέκονται στην διαφθορά.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θεωρεί ότι οι εγκληματικές οργανώσεις που βγάζουν και ξεπλένουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως με τις δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην ΕΕ είχαν προηγουμένως υποτιμηθεί. Μάλιστα επαγγελματίες στο ξέπλυμα χρήματος έχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο υπόγειο χρηματοοικονομικό σύστημα και χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τρόπο για την διείσδυση και υπονόμευση των οικονομιών και των κοινωνιών της Ευρώπης.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως πάνω από το 80% των εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ χρησιμοποιούν νόμιμα επιχειρηματικές δομές για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Η χρήση βίας από εγκληματίες που εμπλέκονται σε σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην ΕΕ φαίνεται να έχει αυξηθεί όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης και τη σοβαρότητά της. Η απειλή από βίαια περιστατικά έχει αυξηθεί από τη συχνή χρήση πυροβόλων όπλων ή εκρηκτικών σε δημόσιους χώρους, ενώ σχεδόν όλες οι εγκληματικές δραστηριότητες διαθέτουν πλέον διαδικτυακά συστατικά στοιχεία και πολλά εγκλήματα έχουν μεταναστεύσει πλήρως στο Διαδίκτυο.

Τέλος οι εγκληματίες, σύμφωνα με την Europol, εκμεταλλεύονται κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και κάνουν χρήση κοινωνικών μέσων και άμεσων μηνυμάτων για να προσεγγίσουν ένα μεγαλύτερο κοινό με στόχο να διαφημίσουν παράνομα αγαθά ή να διαδώσουν την παραπληροφόρηση.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο Κωνσταντίνος Δαβάνης

Περισσότερα Εδω