Η δυναμική προβολή της ελληνικής φέτας και των άλλων προϊόντων της περιοχής καθώς και η ομορφιά και ο πλούτος του Ολύμπου ήταν τα κεντρικά θέματα του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Ελασσόνας το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου 2021.
Οι απόδημοι Θεσσαλοί από διάφορα σημεία της Γης εν μέσω πανδημίας αντάμωσαν για άλλη μια χρονιά στην πατρίδα τους με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας και ένιωσαν μία ζεστή φιλοξενία από τον Δήμο Ελασσόνας και τον δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα. Φέτος ήταν ένα διαφορετικό αντάμωμα δεδομένων των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των συνέδρων συμμετείχε μέσω διαδικτύου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συνεδριακό κομμάτι στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» του πολιτιστικού κέντρου Ελασσόνας, όπου η κ. Φωτεινή Μίχου (γενική γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ») καλωσόρισε τους απόδημους Θεσσαλούς, τους εκπροσώπους των φορέων, τους εισηγητές, την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, το πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα, που φέτος το παγκόσμιο συνέδριο φιλοξενείται στον πανέμορφο Δήμο της Ελασσόνας.
Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».
Τα μέλη του Προεδρείου του συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Σκριάπας (πρόεδρος του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ), κ. Ηλίας Κουτσερής (δημοσιογράφος), κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου-Σκρέτα (αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας), κ. Γεώργιος Μπλιόκας (α’ αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών από Αυστραλία) και κ. Πολυάνθη Γιάνναρου (β’ αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών από Ευρώπη) χαιρέτησαν και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο συνέδριο.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνος πρωτοσύγκελος π. Βησσαρίων, ο οποίος ευλόγησε την πορεία τόσο των εργασιών, όσο και των δράσεων της Συνομοσπονδίας και δήλωσε χαρούμενος που παρευρίσκεται στο όμορφο αντάμωμα των Θεσσαλών.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, απέστειλε χαιρετισμό στον οποίο σημείωσε ότι: «το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών εκτός από ευκαιρία συνάντησης ξεχωρίζει και για τη θεματολογία του καθώς στόχο έχει την ανάδειξη και προώθηση ενός κατεξοχήν ελληνικού προϊόντος όπως είναι το τυρί φέτα αλλά και των άλλων προϊόντων της περιοχής, καθώς και του Ολύμπου ανά τον κόσμο. Το εγχείρημα είναι άξιο συγχαρητηρίων γιατί αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο η αγάπη των Θεσσαλών για τη γη τους, την οποία όχι μόνο δεν ξεχνούν αλλά προσπαθούν να την κάνουν γνωστή μέσω των προϊόντων της στο εξωτερικό. Επίσης δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για όσα έχουν καταφέρει οι απόδημοι Έλληνες στις χώρες τις οποίες ζουν και για την προσφορά τους στην χώρα μας».
Ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας απέστειλε επίσης χαιρετισμό και υπογράμμισε ότι: «το Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, είναι το σημείο συνάντησης και η ετήσια ευκαιρία όλων των Θεσσαλών σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκονται να ανταμώσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, απόψεις και ιδέες, αλλά και να συμμετάσχουν σε δράσεις, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον τόπο και την ιστορία της όμορφης θεσσαλικής γης. Η ΓΓΑΕΔΔ υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών που ξεκινά σήμερα στέκεται πάντοτε αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διατήρηση και ενίσχυση του δεσμού που συνδέει τους Έλληνες της διασποράς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους».
Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ρόδου κ. Ιωάννης Γκουγκουστάμος, ο πρόεδρος Συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης κ. Γωγάκος Στέφανος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΜΜΕ.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που διανύει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν και πλήττουν ακόμα την αγαπημένη μας πατρίδα Θεσσαλία και γενικότερα την Ελλάδα. Ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, η οποία μόλις αντίκρισε τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν τη θεσσαλική πόλη της Καρδίτσας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισε και έδρασε άμεσα και δυναμικά δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς με τακτικές οικονομικές ενισχύσεις. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον φιλανθρωπικό Σύλλογο Ελασσόνος ΣΥΔΝΕΥ Αυστραλίας και περιχώρων που μόλις πληροφορήθηκε τη συμφορά που έπληξε την αγαπημένη τους ιδιαίτερη πατρίδα κινητοποιήθηκε άμεσα, προσφέροντας μια ισχυρή οικονομική βοήθεια στον Δήμο Ελασσόνας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Τέλος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που μαίνονται αυτό το διάστημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση και δήλωσε ότι και σε αυτή την καταστροφή ήδη γίνονται κινητοποιήσεις παροχής βοήθειας από Έλληνες του εξωτερικού.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας που φιλοξένησε και μαζί με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο-Αντάμωμα, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι: «είναι μεγάλη τιμή για την Ελασσόνα η διοργάνωση του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου στην πόλη μας και το συνέδριo γίνεται φέτος υπό ιδιαίτερες συνθήκες, συνθήκες που οφείλονται κυρίως στην πανδημία, η οποία δεν μας επιτρέπει να βρισκόμαστε με πολλούς απόδημους, οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία φέτος να απολαύσουν την αγαπημένη τους πατρίδα, την αγαπημένη τους Θεσσαλία. Η Ελασσόνα υποδέχεται όλους τους Θεσσαλούς είτε ζωντανά, είτε διαδικτυακά και εύχεται να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τη χώρα μας και την πατρίδα μας».
Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Στυλιανός Δημότσιος – εντεταλμένος σύμβουλος Υποδομών Περιφέρειας Θεσσαλίας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη, έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στην οργανωτική επιτροπή και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και επισήμανε ότι: «είναι μεγάλη χαρά να βρίσκονται εδώ άνθρωποι που αποδεδειγμένα αγαπάνε την πατρίδα τους και σε εμένα προσωπικά φέρατε θύμησες από τότε που ως αθλητής βρέθηκα στο Σύδνεϋ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 και εκεί βραβεύτηκα από τους Θεσσαλούς της Αυστραλίας για την συμμετοχή μου σε αυτή την Ολυμπιάδα».
Ο πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία κ. Κωνσταντίνος Σκριάπας χαιρέτησε και απένειμε τιμητική διάκριση στον κ. Διαμαντή Γκίκα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών για την προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό και ανέφερε ότι: «αγαπητοί απόδημοι Θεσσαλοί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκεί που ζείτε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όχι μόνο κοσμείτε τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τις χώρες όπου κατοικείται, αλλά παράλληλα έχετε μεταφέρει μαζί σας τον ελληνικό πολιτισμό, τα ελληνικά ιδεώδη, τις αρχές και τις αξίες μιας περήφανης, αλλά πολύπαθης χώρας της Ελλάδας, μιας χώρας που αξίζει και δικαιούται μιας καλύτερης μοίρας, την οποία φυσικά μόνοι μας θα πρέπει να δημιουργήσουμε».
Ο κ. Γεώργιος Μάλλιαρης ανέπτυξε το θέμα «Το Ελληνικό παραδοσιακό τυρί ΦΕΤΑ ή FETA αναδείχτηκε ως ένα από τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως». Ο κ. Μάλλιαρης είναι ειδικός σε θέματα τροφίμων και γαστρονομίας και εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Γεωργίας και των Τροφίμων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με τα τρόφιμα, την γαστρονομία και την οικονομία.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Φουρκιώτης, αντιπρόεδρος Β’ του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ παρουσίασε με μαγευτικές εικόνες τον πλούτο του Ολύμπου καθώς και την σημασία του στην ανάπτυξη της περιοχής.
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών όπου οι νέοι και νέες χαιρέτησαν το συνέδριο και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου. Συμμετείχαν οι: κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη (αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών), κ. Ευγενία Παπαθανασίου από το Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, κ. Θεοχάρης Γιαννακόπουλος (υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών), κ. Μαριάνθη Κοντέλλη (β’ γραμματέας της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών), κ. Μαρία-Αγάπη Γαζέτα (εκπρόσωπος του Συλλόγου Θεσσαλών Ρόδου), κ. Στέφανος Ψύρρας (πρόεδρος του Συλλόγου Ελασσονιτών Μονάχου), κ. Γιώργος Μπλιόκας (α΄ αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών από την Αυστραλία) και η κ. Κωνσταντίνα Σκρέκα (υπ. Παράδοσης της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών). Οι νέοι μετέφεραν μηνύματα ειρήνης, αγάπης, ισότητας, μηνύματα για την πανδημία, για την ρύπανση του περιβάλλοντος, για την ομορφιά της ψυχής, για την ειλικρίνεια, για την προστασία των ζώων και των δασών, για την προστασία της φύσης από πυρκαγιές. Στο συνέδριο χαιρέτησε και η κ. Ζωή Νασίκα, καθηγήτρια ιστορικός από τη Θεσσαλία, η οποία βοήθησε στη σκηνοθεσία της παραπάνω παρουσίασης.
Τιμητικές διακρίσεις σε τρεις αξιόλογους απόδημους Ελασσονίτες
Στη συνέχεια η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών τίμησε και βράβευσε τρεις Θεσσαλούς με καταγωγή από την Ελασσόνα σε ένδειξη τιμής για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον Απόδημο Ελληνισμό και το άξιο έργο τους στην κοινωνία που κάνει όλους τους Θεσσαλούς υπερήφανους. Πρόκειται για τον κ. Ηλία Κατσίδη (πρόεδρο του φιλανθρωπικού Συλλόγου Ελασσόνος ΣΥΔΝΕΥ Αυστραλίας και περιχώρων), τον κ. Φώτιο Ράπτη (τ. πρόεδρο Θεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου) και τον κ. Θέοδωρο Ψύρρα (τ. ταμία του Συλλόγου Ελασσονιτών Μονάχου). Προς τιμήν των βραβευθέντων η κ. Ευαγγελία Μπράμη, δικαστής με καταγωγή από τη Θεσσαλία απήγγειλε το ποίημά της «ΕΛΛΑΔΑ» που το αφιέρωσε στους απόδημους Θεσσαλούς.
Ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής του Ολύμπου
Μέσα σε ένα όμορφο κλίμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, κατάθεσης προτάσεων και καταγραφής των όποιων προβλημάτων έχουν εντοπίσει οι ομογενείς, πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια, κι έπειτα από ένα διάλειμμα πλούσιο σε παραδοσιακές τοπικές γεύσεις, το πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Κουτσερής με θέμα «Ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής του Ολύμπου», όπου τέθηκαν επί τάπητος, όλα αυτά τα δεδομένα, που μπορούν να δώσουν ένα όραμα για τον τόπο μας, με πρωταγωνιστή τον Θεσσαλό του κόσμου. Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχαν οι: κ. Στυλιανός Δημότσιος – εντεταλμένος σύμβουλος Υποδομών Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Καρανίκας – αναπληρωτής δημάρχου – αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Σκριάπας – πρόεδρος Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ, κ. Θανάσης Πιτένης – πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Faethon Olympus Marathon, κ. Ηλίας Κατσίδης – πρόεδρος Συλλόγου Ελασσονιτών Σύδνεϋ Αυστραλίας και κ. Στέφανος Ψύρρας – πρόεδρος Συλλόγου Ελασσονιτών Μονάχου Γερμανίας.
Τα γενικά συμπεράσματα από τις εισηγήσεις ήταν η πολύπλευρη σημασία και η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου, τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν από κοινού για να υπάρξει θετικό πρόσημο και η βούληση από τους τοπικούς φορείς και την πολιτεία για βέλτιστη αξιοποίηση της περιοχής.
Πολιτιστική βραδιά στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ελασσόνας
Το βράδυ ο Δήμος Ελασσόνας πραγματοποίησε προς τιμήν των Θεσσαλών Απόδημων μια ειδική εξαιρετική πολιτιστική βραδιά με τη μουσική ορχήστρα του Γιώργου Τσούρη. Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου-Σκρέτα. Στη βραδιά συμμετείχε και χαιρέτησε η βουλευτής κ. Άννα Βαγενά η οποία τόνισε ότι: «Έχω πάντα στην ψυχή μου και στο μυαλό μου τους απόδημους Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης. Γιατί για εμένα, όπου υπάρχουν Έλληνες, υπάρχει Ελλάδα, όπου υπάρχουν Θεσσαλοί, υπάρχει Θεσσαλία».
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 8 Αυγούστου, τα μέλη του «Ασκληπιού» συναντήθηκαν στην πλατεία της Ελασσόνας και απόλαυσαν μια ημερήσια εκδρομή στο πανέμορφο Λιβάδι στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου γεύτηκαν τα νόστιμα φαγητά του καθώς και την παραδοσιακή πουτίγκα. Οι σύνεδροι έκαναν μια στάση στο Χάνι Χατζηγώγου στο Σαραντάπορο τιμώντας τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, όπου έγινε μια συγκινητική ξενάγηση από τον ελληνικό στρατό.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας εκ μέρους όλων των Θεσσαλών Αποδήμων ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπό την αιγίδα της οποίας τελέστηκε το συνέδριο, τον Δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δίκτυο Περραιβία για την άριστη συνεργασία στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου, για την ζεστή φιλοξενία που έτυχαν όλοι οι σύνεδροι Θεσσαλοί και για την κάλυψη μεγάλου μέρος των αναγκών του συνεδρίου και ανταμώματος.