Tην επόμενη μέρα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν η διεθνής κοινότητα προβληματίζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει ορισμένα από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Ανάμεσά τους προκαλούν αντιδράσεις ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν Αχουτζάντα, ο οποίος έδωσε εντολή για την εφαρμογή της “Σαρία”. Ο άνθρωπος που υπέγραψε τη Συμφωνία της Ντόχα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μουλάς Αμπντούλ Μπαράνταρ και συνιδρυτής των Ταλιμπάν.
Τελευταίος και πιο σοκαριστική επιλογή ο υπουργός Εσωτερικών Σιρατζουντάν Χακάνι, που βρίσκεται στη λίστα των πλέον καταζητουμένων του FBI, ηγέτης του δικτύου Χακάνι, που εκτιμάται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την νέα τους, μεταβατική κυβέρνηση και όλα είναι όπως τα περίμεναν οι περισσότεροι. Δεν υπάρχει καμία γυναίκα, κανένας αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το νέο σχήμα ήδη αποδοκίμασε η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας πως δεν αντιπροσωπεύει τον λαό του Αφγανιστάν, ενώ από την αμερικανική βάση Ρασμσταϊν στην Γερμανία Άντονι Μπλίνκεν και Χάικο Μάας τόνισαν πως τα πρώτα δείγματα δεν είναι αισιόδοξα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν: «Κατανοούμε πως οι Ταλιμπάν παρουσίασαν αυτό το σχήμα ως μεταβατική κυβέρνηση. Θα την κρίνουμε, και αυτούς, από τις πράξεις τους. Η διεθνής Κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει τις προσδοκίες της. Ότι στον Αφγανικό λαό αξίζει μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Οι Ταλιμπάν ζητούν νομιμοποίηση και στήριξη. Οποιαδήποτε νομιμοποίηση και στήριξη, πρέπει να την κερδίσουν».
Μετά την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα έσπευσε να διευκρινίσει πως στην χώρα θα κυριαρχεί ο νόμος της Σαρία ενώ ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης ξεκαθάρισε πως η εκπαίδευση είναι ασήμαντη αρκεί να είναι κάποιος ευσεβής, κάτι που τον κάνει σεβαστό.
Μάλιστα, καθώς ήδη υπάρχει περιφρούρηση στους δρόμους, ανάμεσα στα νέα υπουργεία είναι και το λεγόμενο υπουργείο Καθοδήγησης, που θα προωθεί την αρετή και θα τιμωρεί την ανηθικότητα.
Ο Μαχμούντα Τάκβα, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, δήλωσε: «Οι Ταλιμπάν πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στις γυναίκες».
Δεκάδες γυναίκες βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Καμπoϋλ και ένωσαν τις φωνές τους με αυτούς που διαδήλωναν κατά της νέας κυβέρνησης, παρά τις απαγορεύσεις
«Μέχρι να ανοίξουν όλα τα κυβερνητικά γραφεία και να εξηγηθούν οι νόμοι για τις διαμαρτυρίες, κανείς δεν πρέπει να διαδηλώνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Ακόμα και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις χτυπήθηκαν, ή μαστιγώθηκαν.
Αφγανοί φοιτητές κάνουν έκκληση να τους αφήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενώ ήδη απαγορεύτηκε κάθε αθλητική δραστηριότητα στις γυναίκες, όπως το κρίκετ, και καλλιτέχνες δηλώνουν πως τους απαγορεύουν τα πάντα.
Όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης Αμπντούλ Νάσερ: «Δεν έχω δει κάποιον Ταλιμπάν ακόμα. Αλλά έλαβα ένα απειλητικό τηλεφώνημα λίγο μετά την άφιξή τους, γι’ αυτό φοβάμαι ότι θα μου κόψουν τα χέρια».
Συγνώμη από τους Αφγανούς που εγκατέλειψε την Καμπούλ την μέρα που την κατέλαβαν οι Ταλιμπάν ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, που αρνήθηκε τις κατηγορίες για κλοπή δημόσιου χρήματος.
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα
Πηγή: ΕΡΤ