Βερολίνο, 2022-02-15, Γιώργος Παππάς

Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Μόσχα, μία ώρα λιγότερο από τον αρχικό προγραμματισμό. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη διαλόγου για την εκτόνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά δεν απέφυγαν και τη μετωπική σύγκρουση.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο γερμανός καγκελάριος σχολίασε την είδηση για απόσυρση ρώσων στρατιωτών από τις 130.000 που έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία λέγοντας ότι «είναι καλό σημάδι, ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα». Οι διπλωματικές δυνατότητες «δεν έχουν εξαντληθεί», διαπίστωσε ο Σολτς, «υπάρχουν αρκετά σημεία, στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε», για να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Η Ρωσία δεν θέλει νέο πόλεμο στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν, «φυσικά, όχι», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Μετωπικές συγκρούσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος άσκησε σαφή κριτική στις ρωσικές ενέργειες λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βρούμε καμία λογική αιτία για αυτή τη συγκέντρωση στρατευμάτων». Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στη συνέχιση της συνεργασίας με τη Δύση σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τόνισε όμως με έμφαση ότι η Ρωσία ζητά από τη Δύση εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση σε αυτά τα αιτήματα.

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι σαφές σε όλους τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ ότι βιώσιμη ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία και όχι εις βάρος της Ρωσίας, καθώς και ότι είναι υποχρέωσή τους ως ηγετών να αποτρέψουν την «πολεμική κλιμάκωση» στην Ευρώπη. Ο Γερμανός καγκελάριος έδωσε έμφαση στη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών, μεταξύ άλλων και υπό το «Σχήμα της Νορμανδίας», για την υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ που προβλέπει καθεστώς αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντόμπας και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στις καλένδες η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι του παρόντος αλλά «θέμα του μακρινού μέλλοντος», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. «Δεν είναι θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει στη διάρκεια της θητείας μας, τουλάχιστον όσο χρόνο θα είμαστε στα αξιώματά μας», είπε ο Σολτς και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Πούτιν: «Δεν γνωρίζω πόσο καιρό έχει πρόθεση ο πρόεδρος να μείνει στο αξίωμα, αλλά εγώ σε κάθε περίπτωση έχω την αίσθηση ότι θα διαρκέσει περισσότερο – αλλά όχι αιώνια».

Η απάντηση του Πούτιν ήταν ότι «επί 30 χρόνια ακούγεται αυτή η φημολογία και το ΝΑΤΟ έφτασε στην πόρτα μας», τονίζοντας ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί τώρα».

Ο ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, ως ένα καθαρά οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον έργο, «χωρίς πολιτική απόχρωση». Εμφανίστηκε δε πρόθυμος να παραμείνει η Ουκρανία και μετά το 2024 χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου με το οποίο η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά και ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ονομαστικά στον αγωγό «Νord Stream 2». Υπονοώντας ότι θα συμπεριληφθεί και ο αγωγός σε ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία, είπε ότι «όλοι γνωρίζουν τί θα συμβεί», εάν υπάρξει ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Ο γερμανός καγκελάριος επέκρινε και την πίεση που ασκείται στην κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία, όπως και στην απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει τη μετάδοση του ρωσικού προγράμματος της «Ντόιτσε Βέλε» (DW) στη Ρωσία.

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω