Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Το επιδημικό κύμα που πλήττει έντονα την Ευρώπη με πάνω από 2 εκ. κρούσματα και με σχεδόν 27 χιλιάδες θανάτους, είναι άλλη μια υπενθύμιση, ότι τα εμβόλια δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για άλλες προφυλάξεις, τόνισε πριν από λίγο στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας πως τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας, σοβαρής ασθένειας και θανάτου, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση του ιού. Υπό αυτήν την έννοια επανέρχονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι περιορισμοί ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση και να μειωθεί η πίεση στα συστήματα υγείας τους.
Ο ΠΟΥ συνιστά την εξατομικευμένη και αναλογική χρήση τεστ, μασκών, φυσικής απόστασης, μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού, τη βελτίωση του αερισμού αλλά κυρίως τον εμβολιασμό, ενώ κάθε χώρα πρέπει να αξιολογεί συνεχώς την επιδημιολογική της κατάστασή και να προσαρμόζει ανάλογα την προσέγγισή της.
«Με τον κατάλληλο συνδυασμό μέτρων» επεσήμανε ο Δρ. Τένδρος, «είναι δυνατό για τις χώρες να βρουν την ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της μετάδοσης σε χαμηλά επίπεδα και της διατήρησης των κοινωνιών και των οικονομιών τους ανοιχτές. Καμία χώρα δεν μπορεί απλά να εμβολιάσει την έξοδο της από την πανδημία».
Δεν έχουν νόημα οι τρίτες δόσεις
Υπογράμμισε μάλιστα με έμφαση ότι η επιδημιολογική κατάσταση «δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσα άτομα είναι εμβολιασμένα, αλλά και με το ποιος είναι εμβολιασμένος», καθώς όπως σημείωσε, «δεν έχει νόημα, με εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, να χορηγούνται αναμνηστικές τρίτες δόσεις σε υγιείς ενήλικες ή να εμβολιάζονται παιδιά, όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση. Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα τερματίσουν την πανδημία, αλλά δεν μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία αν δεν λύσουμε την παγκόσμια κρίση των εμβολίων», τόνισε και διευκρίνισε πως ο ιός της πανδημίας αυξάνεται σε χώρες όπου παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού όπως στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο και εν προκειμένω στη Δυτική Ευρώπη.
Ανέφερε μάλιστα πως κάθε μέρα, παγκοσμίως χορηγούνται έξι φορές περισσότερες ενισχυτικές τρίτες δόσεις από ό,τι πρωτογενείς δόσεις εμβολίου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. «Αυτό είναι ένα σκάνδαλο που πρέπει να σταματήσει τώρα. Για να επιτύχουμε τον στόχο του ΠΟΥ για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος αυτού του έτους, χρειαζόμαστε επιπλέον 550 εκατομμύρια δόσεις – παραγωγή περίπου 10 ημερών» είπε χαρακτηριστικά.
Η νόσος Covid 19 δεν είναι η μόνη κρίση εμβολίων
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η νόσος Covid 19 δεν είναι η μόνη κρίση εμβολίων που αντιμετωπίζει η υφήλιος καθώς μια νέα έκθεση του ΠΟΥ και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνει ότι περισσότερα από 22 εκ. βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς πέρυσι – 3 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Παράλληλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη τονίστηκε πως μόλις ένας στους δύο ανθρώπους που χρειάζονται ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 δεν την παίρνει, γεγονός που σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ οφείλεται στις υψηλές τιμές, την χαμηλή διαθεσιμότητα ανθρώπινης ινσουλίνης, μια αγορά στην οποία κυριαρχούν 3 εταιρείες και τα αδύναμα συστήματα υγείας είναι τα κύρια εμπόδια στην καθολική πρόσβαση.