Τα συστήματα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμη και δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσλειτουργίες όσον αφορά την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας  καθώς καταγράφονται συνεχείς διακοπές  των υπηρεσιών σε πάνω από το 90% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα στο πλαίσιο του τρίτου γύρου της παγκόσμιας έρευνας του ΠΟΥ σχετικά με τη εύρυθμη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η πλειοψηφία των χωρών ανέφεραν διακοπές και δυσλειτουργίες στην παροχή υπηρεσιών σε όλους τους κύριους τομείς υγείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η σεξουαλική, αναπαραγωγική υγείας της μητέρας, του νεογέννητου, του παιδιού και των εφήβων, της ανοσοποίησης, της διατροφής, της φροντίδας καρκίνου, των ψυχικών, νευρολογικών διαταραχών και της χρήσης ουσιών, του HIV, της ηπατίτιδας, της φυματίωσης, της ελονοσίας, των παραμελημένων τροπικών ασθενειών και η φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, ακόμη και όταν ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 αυξήθηκε, αναφέρθηκαν εκτεταμένες διακοπές στις υπηρεσίες συνήθους ανοσοποίησης.

Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, υποδηλώνουν ότι τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμοι και ανεξαρτήτως των επιπέδων εισοδήματος συνεχίζουν να επηρεάζονται σοβαρά, με ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση από τις αρχές του 2021, όταν διενεργήθηκε η προηγούμενη έρευνα.

Η διακοπή υπηρεσιών συνεχίζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Συγκεκριμένα σε περισσότερες από τις μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και κοινοτική περίθαλψη και φροντίδα. Σημαντικές διακοπές αναφέρονται στην επείγουσα και έκτακτη περίθαλψη, ιδίως λόγω των επιπτώσεων σε άτομα με επείγουσες ανάγκες υγείας. Το 36% των χωρών ανέφερε διακοπές στις υπηρεσίες ασθενοφόρων, 32% στις 24ωρες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τουλάχιστον ένα 23% στα επείγοντα χειρουργεία.

Οι προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν επίσης διαταραχθεί στο 59% των χωρών, γεγονός που μπορεί να έχει συσσωρευμένες συνέπειες στην υγεία και την ευημερία καθώς η πανδημία συνεχίζεται. Διαταραχές αναφέρονται επίσης στην αποκαταστατική φροντίδα και την παρηγορητική φροντίδα στις μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Από την άλλη τα κυριότερα εμπόδια για την ανάκαμψη των υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνουν προϋπάρχοντα ζητήματα των συστημάτων υγείας που έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία καθώς και την μειωμένη ζήτηση για περίθαλψη.

Σημεία συμφόρησης στην κλιμάκωση των εργαλείων COVID-19

Επιπλέον ενώ σύμφωνα με την έρευνα οι χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη διατήρηση βασικών υπηρεσιών υγείας, το 92% των χωρών ανέφεραν επίσης συμφόρηση στην κλιμάκωση της πρόσβασης σε βασικά εργαλεία αντιμετώπισης της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, στα εμβόλια και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμο για τον COVID-19.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης τα ζητήματα του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόσβαση στα εργαλεία COVID-19, τα οποία πιθανότατα προκαλούνται από τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν εξάντληση, έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 ή εγκαταλείπουν την εργασία και το επάγγελμα τους.

Προκλήσεις του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας αναφέρθηκαν από το 56% των χωρών για διαγνωστικά και τεστ, 64% για θεραπείες και θεραπείες για τον COVID-19, το 36% για διανομή και χρήση τους, ενώ το 50% των χωρών ανέφεραν προκλήσεις από την πλευρά της ζήτησης ως κύριο εμπόδιο για την πρόσβαση στο εμβόλιο COVID-19.Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη χρηματοδότησης. ελλείψεις προμηθειών και εξοπλισμού· και έλλειψη δεδομένων, πληροφοριών, στρατηγικών και καθοδήγησης.

Σχέδια για ανάκαμψη σε εξέλιξη

Ωστόσο, όλες οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται ότι υιοθετούν σταδιακά στρατηγικές για να ξεπεραστούν οι διακοπές και να ανακτήσουν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κατάρτισης και των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, την προμήθεια βασικών φαρμάκων και προϊόντων υγείας, την εφαρμογή επικοινωνιών κινδύνου και την εφαρμογή στρατηγικών χρηματοδότησης της υγείας.

Προσβλέπουν επίσης στη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των υπηρεσιών υγείας, με τις μισές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν αναπτύξει σχέδιο ανάκαμψης των υπηρεσιών υγείας για να προετοιμαστούν για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και το 70% των χωρών να έχουν διαθέσει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση σε προσπάθειες ανάκαμψης σχετικά με την ενίσχυση της ικανότητας του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. πρόσβαση σε φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα Εδω