Έκκληση για ανάληψη δράσης σε όλες τις χώρες για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών υποβαθμισμένων και παραποιημένων ιατρικών προϊόντων απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, πολλές χώρες έχουν αναφέρει πολλά περιστατικά με σιρόπια βήχα χωρίς συνταγή γιατρού για παιδιά με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη μόλυνση με υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης. Τα κρούσματα προέρχονται από τουλάχιστον επτά χώρες, με περισσότερους από 300 θανάτους σε τρεις από αυτές τις χώρες. Τα περισσότερα είναι μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αυτές οι προσμείξεις είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε μικρές ποσότητες και δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται σε φάρμακα.

Με βάση τις αναφορές χωρών, ο ΠΟΥ έχει εκδώσει τρεις παγκόσμιες ιατρικές προειδοποιήσεις για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Οι ειδοποιήσεις αφορούν ιατρικό προϊόν που επικεντρώθηκε στο ξέσπασμα της επιδημίας στην Γκάμπια, η  ειδοποίηση που επικεντρώθηκε στην Ινδονησία και η ειδοποίηση ιατρικού προϊόντος που επικεντρώθηκε στο Ουζμπεκιστάν.

Οι ειδοποιήσεις για ιατρικά προϊόντα του ΠΟΥ διαδόθηκαν γρήγορα στις εθνικές υγειονομικές αρχές και των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ. Αυτές οι ειδοποιήσεις ιατρικών προϊόντων ζητούσαν, μεταξύ άλλων : (α) τον εντοπισμό και την απομάκρυνση μολυσμένων φαρμάκων από την κυκλοφορία στις αγορές, (β) αυξημένη επιτήρηση και επιμέλεια στις αλυσίδες εφοδιασμού χωρών και περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν, (γ) άμεση ειδοποίηση στον ΠΟΥ εάν ανακαλυφθούν αυτά τα υποβαθμισμένα προϊόντα στη χώρα· και ειδάλλως να ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους και τις τοξικές επιδράσεις των εν λόγω φαρμάκων που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ καλεί διάφορους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση.

Ο ΠΟΥ καλεί τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις να εντοπίζουν και να αφαιρούν από την κυκλοφορία στις αντίστοιχες αγορές τους τυχόν υποβαθμισμένα ιατρικά προϊόντα που έχουν εντοπιστεί στις προαναφερόμενες ιατρικές προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ως πιθανές αιτίες θανάτων και ασθενειών. Να διασφαλίζουν ότι όλα τα ιατρικά προϊόντα στις αντίστοιχες αγορές τους είναι εγκεκριμένα προς πώληση από τις αρμόδιες αρχές και μπορούν να ληφθούν από εξουσιοδοτημένους / αδειοδοτημένους προμηθευτές. Να εκχωρήσουν κατάλληλους πόρους για τη βελτίωση και την αύξηση των επιθεωρήσεων βάσει κινδύνου των εργοστασιακών εγκαταστάσεων εντός της δικαιοδοσίας τους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρότυπα·

Ο ΠΟΥ καλεί τους κατασκευαστές φαρμάκων να αγοράζουν έκδοχα φαρμακευτικής ποιότητας μόνο από ειδικευμένους και προμηθευτές να διεξάγουν ολοκληρωμένες δοκιμές κατά την παραλαβή των προμηθειών και πριν από τη χρήση στην κατασκευή τελικών προϊόντων και να τηρούν ακριβή, πλήρη και κατάλληλα αρχεία αγοράς υλικών, δοκιμών, κατασκευής και διανομής για να διευκολυνθεί η ιχνηλασιμότητα κατά τη διάρκεια των ερευνών σε περίπτωση περιστατικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω