Πυκνώνουν οι αντιδράσεις όσων απασχολήθηκαν στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λάρισας, αναφορικά με την αποζημίωση που έλαβαν για τη συμμετοχή τους σε αυτές και αφήνουν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν δικαστικά πια, το δίκιο τους.
Επικαλούνται τη μη τήρηση των όσων προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία (το ΦΕΚ με το οποίο ορίζονται τα θέματα των εκλογών αυτών) αλλά και τη μη δημοσίευση της αναγκαίας απόφασης της Διοικητικής του Επιτροπής (κάποιοι κάνουν λόγο για απουσία απόφασης), με την οποία καθορίζεται η εκλογική αποζημίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, μέλη των εφορευτικών επιτροπών ζητούν εξηγήσεις, καθώς η αποζημίωση που τους καταβλήθηκε ήταν κατά πολύ μικρότερη της οριζόμενης στο σχετικό ΦΕΚ , ενώ σε αντίθεση με άλλα Επιμελητήρια δεν μπορεί να «βρεθεί» η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής, που ορίζει τις λεπτομέρειες και η οποία προβλέπεται από το νόμο.
Έτσι ενώ για τις εκλογές δαπανήθηκε το ποσό των 39.000 ευρώ (απόφαση 3747/24-12-2024 Επιμελητηρίου) για την αποζημίωση των μελών των εκλογικών επιτροπών, τα ποσά που πληρώθηκαν σε δικηγόρους, σε τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών (22 άτομα συνολικά, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν λάβει κάτω από 500 ευρώ), δεν ξεπερνούν περί τα 13.000 ευρώ.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα που ξοδεύτηκαν τα υπόλοιπα 26.000 ευρώ; Στο βοηθητικό προσωπικό; Στα μέλη του Επιμελητηρίου; Κάπου αλλού; Και με ποια απόφαση;
Επίσης ερώτημα προκύπτει για τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων καθώς αυτές και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (1376/ΥΟΔΔ/12-12-2024) αφορούν σε όλο το διάστημα από την ημέρα συγκρότησης της εκλογικής επιτροπής (γύρω στους 5 μήνες) και ορίζεται (για επιμελητήρια με 31 μέλη) από 400 έως 700 ευρώ το μήνα για τον καθένα.
Αντί λοιπόν, όσοι απασχολήθηκαν να πληρωθούν έστω με το ελάχιστο ποσό που προβλέπεται στο ΦΕΚ (400 ευρώ το μήνα επί 5 μήνες, δηλαδή 2.000 ευρώ), αποζημιώθηκαν με πολύ μικρότερο ποσό, χωρίς κανείς να εξηγεί το γιατί και το εάν υπάρχει σχετική απόφαση!
Να σημειώσουμε επίσης ότι στο νομό Λάρισας οι εκλογές του Επιμελητηρίου διήρκησαν 3 ημέρες σε αντίθεση με άλλους νομούς που δεν ξεπέρασαν τις 2 ημέρες και ότι απλώθηκαν και στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας και όχι μόνο στην πρωτεύουσα του νομού.
Άσχετα με το πως θα εξελιχτούν οι διεκδικήσεις των μελών των εκλογικών και εφορευτικών επιτροπών, είναι προφανές ότι πρέπει να δοθούν από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου εξηγήσεις, για το αν τηρήθηκαν οι προβλέψεις του ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις, για το αν υπάρχει η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής και εάν έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια και τελικά για το αν μπορεί μία απόφαση (ΦΕΚ) να ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από κάθε εμπλεκόμενο φορέα.
Ίσως η γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως εποπτεύων φορέας των Επιμελητηρίων να έχει ενδιαφέρον…
Και κάτι τελευταίο: Επειδή το κόστος των εκλογών καλύπτεται αποκλειστικά από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού κάθε Επιμελητηρίου, τα οποία δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, από τα χρήματα των μελών του δηλαδή, δεν θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε μέλος του που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα;
Α.Ρ.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις