Μείωση κατά 17% σε σύγκριση την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid 19, ενώ αντιθέτως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων θανάτων κατά 7%, όπως τονίζει στα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε σήμερα τα ξημερώματα στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Συνολικά αναφέρθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 19 εκατομμύρια νέα κρούσματα και λίγο λιγότεροι από 68.000 νέοι θάνατοι. Από την αρχή της πανδημίας μεέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί έτσι περισσότερα από 392 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ ανέφερε αύξηση 36% στον αριθμό των νέων εβδομαδιαία κρουσμάτων, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες άλλες περιοχές που αναφέρθηκαν μειώνονται, στην περιοχή της Αμερικής κατά 36%, στη Νοτιοανατολική Ασία κατά 32%, στην Περιφέρεια Αφρικής κατά 22%, στην Περιφέρεια Δυτικού Ειρηνικού κατά 8% και στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατά 7%. Ο αριθμός των νέων εβδομαδιαίων θανάτων συνέχισε να αυξάνεται στη Νοτιοανατολική Ασία (67%) και στην Ανατολική Μεσόγειο (45%), ενώ ο αριθμός παρέμεινε παρόμοιος με αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας στην Περιφέρεια της Αμερικής και της Ευρώπης και μειώθηκε στις περιοχές της Αφρικής (14%) και του Δυτικού Ειρηνικού (5%).

Στην Ευρώπη

Ειδικότερα σε επίπεδο Ευρώπης αναφέρθηκαν πάνω από 11,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έντεκα χώρες ανέφεραν αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 20% ή μεγαλύτερη. Η μεγαλύτερη σχετική αύξηση ήταν στη Λευκορωσία με 122%, το Αζερμπαϊτζάν με 106% και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρθηκαν από τη Γαλλία με 2672,5 νέα κρούσματα ανά 100 000 μειωμένα κατά 26%, στην Γερμανία με 1545,5 νέα κρούσματα ανά 100 000 και αύξηση κατά 22% και τη Ρωσία με 735,3 νέα κρούσματα ανά 100.000 και αύξηση 71%. Καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 23.000 νέοι θάνατοι με τους υψηλότερους αριθμούς να καταγράφονται στην Ρωσία, Ιταλία και τη Γαλλία

Η αποτελεσματικότητα εμβολίων για την παραλλαγή Όμικρον

Περιορισμένα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν μειωμένη προστασία του με κύρια σειρά εμβολίων COVID-19 κατά της παραλλαγής για όλα τα αποτελέσματα (σοβαρή νόσος, συμπτωματική νόσος, και μόλυνση) από ό,τι έχει παρατηρηθεί προηγουμένως για άλλες παραλλαγές. Η παραλλαγή Όμικρον παραμένει η υψηλότερη αιτία για σοβαρή νόσο, ενώ είναι χαμηλότερη για συμπωματική νόσο και μόλυνση. Ο εμβολιασμός βελτιώνει σημαντικά την προστασία  αλλά απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για το διάρκεια της ανοσίας και προστασίας μετά από αναμνηστική δόση.

Εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας  για το εμβόλιο Pfizer BioNTech-Comirnaty κατά σοβαρής νόσου λόγω της παραλλαγής Όμικρον εντός των τριών πρώτων μηνών μετά την αρχική σειρά κυμαίνονται από 70-74% και μειώνονται με την πάροδο του χρόνου στο 60% μεταξύ τριών και έξι μηνών και στο 35-68% στους έξι μήνες ή περισσότερο. Μεταξύ τριών και έξι μήνων και έξι μήνων και άνω,  μειώνεται η ανοσία από  το εμβόλιο AstraZeneca-Vaxzevria κατά σοβαρής νόσου που μειώθηκε από 56% σε 33%. Μια αναμνηστική δόση αυξάνει τις εκτιμήσεις έναντι σοβαρής νόσου σε πάνω από 75% για όλα τα εμβόλια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα Εδω