Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στην Αφρική και ενώ ο αντίκτυπος της COVID-19 ήταν εκτεταμένος και καταστροφικός, η ήπειρος έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της από την καταπολέμηση άλλων ασθενειών για να ανταποκριθεί στην πανδημία και, ενίσχυσε τα μέτρα δημόσιας υγείας, πήρε κρίσιμα μαθήματα, βελτίωσε τις στρατηγικές της και ανταποκρίθηκε καλύτερα στον ιό, όπως τόνισε σήμερα η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής Δρ. Μοέτι.

Η ικανότητα της ηπείρου, να διαχειρίζεται κρούσματα της COVID-19 έχει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, βελτιωθεί με την αυξημένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οξυγόνου και άλλων ιατρικών προμηθειών. Ο αριθμός των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την ήπειρο, από 8 ανά εκατομμύριο ανθρώπους το 2020 σε 20 ανά εκατομμύριο  σήμερα. Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των μονάδων οξυγόνου στην Αφρική από 68 σε 115 μια αύξηση της τάξεως του 60% μέσω υποστήριξης για επισκευή, συντήρηση και αντικατάσταση τους, και την αγορά νέων μονάδων παραγωγής οξυγόνου και μάλιστα όπου αυτές έχουν εγκατασταθεί το κόστος του οξυγόνου έχει μειωθεί κατά 40%. Παρά τις βελτιώσεις, η διαθεσιμότητα οξυγόνου παραμένει μια ανησυχία και η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

«Φέτος, μπορούμε να τερματίσουμε τις δυσλειτουργίες και την καταστροφή που άφησε ο ιός πίσω του και να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Μοέτι  Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής, σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της πανδημίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, «αλλά γνωρίζουμε ότι οι χώρες είχαν διαφορετικές εμπειρίες από την πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χώρα πρέπει να χαράξει το δικό της μονοπάτι για την έξοδο από αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αν και η ικανότητα της Αφρικής να ανταποκριθεί στην πανδημία έχει βελτιωθεί, η ήπειρος πρέπει τώρα σύμφωνα με τον ΠΟΥ Αφρικής, να επιταχύνει σημαντικά την παράδοση του εμβολίου για τον COVID-19 καθώς μέχρι στιγμής μόνο το 11% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η προσφορά εμβολίων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ο ΠΟΥ εργάζεται με χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επεκτείνουν την κάλυψη εμβολίων.

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της Περιφέρειας του ΠΟΥ έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα και έχουν καταγραφεί 242.000 θάνατοι.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω