Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η πανδημία του κορονοϊού παραμένει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως αποφάσισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος μετά την σύσταση της ανεξάρτητης επιτροπής έκτακτης ανάγκης, η οποία συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες για να επαναξιολογήσει την κατάσταση.

Η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, κατά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν, ειδικές υποχρεώσεις αναφοράς για τα κράτη μέλη, ενώ μια ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης αλλά και των δεδομένων που προκύπτουν από τα μοντέλα πρόβλεψης φαίνεται, όπως τόνισε η επιτροπή, ότι «η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει».

Στις προσωρινές συστάσεις προς τα κράτη μέλη του ΠΟΥ η επιτροπή ζητά την συνέχιση χρήσης μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλειας και την χρήση των εργαλείων που σώζουν ζωές, ήτοι τα προτεινόμενα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα αλλά και τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ.  Συνιστά στα κράτη να προσαρμόζουν τακτικά τις στρατηγικές ανταπόκρισής τους στην πανδημία, παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση, αξιολογώντας τα τρωτά σημεία της επιτήρησης καθώς και την ικανότητα των συστημάτων υγείας. Η χρήση μασκών, η σωματική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και η βελτίωση του αερισμού των εσωτερικών χώρων παραμένουν βασικά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης του SARS CoV-2.

Να συνεχιστεί η επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Καλεί επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν προστατευτικά μέτρα καθώς η πανδημία έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, τη μαζική μετανάστευση, τις μετακινήσεις πληθυσμών και άλλες κρίσεις. Υπό αυτήν την έννοια οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και παράλληλα να αναπροσαρμόζουν τους προϋπολογισμούς βοήθειας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κάνει μάλιστα έκκληση στις χώρες να υποστηρίξουν τον στόχο του ΠΟΥ να εμβολιαστεί το 40% των κατοίκων σε κάθε χώρα του κόσμου μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής όμως αυτό, αναφέρει η επιτροπή του ΠΟΥ, έχει αποτύχει επειδή δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα για πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική καλώντας τις χώρες με επαρκής προμήθειες εμβολίων να χορηγήσουν δόσεις εμβολίων.

Αναγνώριση των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ εμβολίων

Η επιτροπή απευθύνει επίσης έκκληση σε όλες τις χώρες να αναγνωρίζουν, ειδικά όταν οι πολίτες ταξιδεύουν, τα έξι εμβόλια που ο ΠΟΥ ταξινομεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά τα οποία και έχουν λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών τα εμβόλια κατά του κορονοϊού από τις εταιρείες των Biontech/Pfizer, Moderna, Johnson και Johnson, AstraZeneca, Sinopharm και Sinovac.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή είχε προτείνει την κήρυξη κατάστασης διεθνούς έκτακτης ανάγκης λόγω του νέου κορονοϊού Sars-CoV-2 στα τέλη Ιανουαρίου 2020. Αυτό είναι η υψηλότερη προειδοποίηση κινδύνου που μπορεί να δώσει ο ΠΟΥ. Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση σχετικά με το εάν μια κατάσταση υγείας είναι ή όχι πανδημία. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τένδρος χαρακτήρισε τον κορονοϊό ως πανδημία για πρώτη φορά στις 11 Μαρτίου 2020.

Η πανδημία έχει διδάξει πολλά επώδυνα μαθήματα

Εν τω μεταξύ όπως τόνισε χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο πλαίσιο της δωδέκατης Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την υγεία, «η πανδημία του κορονοϊού έχει διδάξει στην ανθρωπότητα «πολλά επώδυνα μαθήματα», γεγονός που καθιστά αναγκαία στο μέλλον μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε κρούσματα ασθενειών με δυνητικό πανδημικό φορτίο.

«Οι συμβατικές συγκεντρωτικές προσεγγίσεις δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες», είπε, «και εκείνο που χρειάζεται είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκόσμιο δίκτυο συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί οι κίνδυνοι από μολυσματικές ασθένειες είναι πιθανό να αυξηθούν στο μέλλον λόγω της παγκοσμιοποίησης, της αυξανόμενης αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής».

Περισσότερα Εδω