Η καταπολέμηση του ιού HIV που είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία επιβραδύνθηκε λόγω της εμφάνισης της Covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που ζητεί την καταπολέμηση ταυτόχρονα αυτών των δύο πανδημιών.

Πολλές χώρες έμειναν πίσω στους διεθνείς στόχους “και οι δυσκολίες που έχουν σχέση με την Covid-19 επιδείνωσαν την κατάσταση”, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο παγκόσμιος στόχος είναι το AIDS να έχει σταματήσει να είναι απειλή για την παγκόσμια υγεία έως το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ICASA), που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νότια Αφρική, μόνο εννέα χώρες είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου: η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Κένυα, το Λεσότο, το Μαλάουι, η Νιγηρία, η Ουγκάντα, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε.

“Το πρόσωπο του HIV εξακολουθεί να είναι συντριπτικά αυτό μιας μαύρης γυναίκας”, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα, σε ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης τη Δευτέρα.

Στην υποσαχάρεια Αφρική κατοικούν τα δύο τρίτα (67%) των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 63% των νέων μολύνσεων. Με 7,8 εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως.

Η Covid-19 “κατέστησε δυσκολότερη τη μάχη κατά του HIV, αλλά ένας ιός δεν μπορεί να υπερισχύει ενός άλλου”, προειδοποίησε η Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων είχε μειωθεί κατά 43% την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. Σήμερα, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2020, 680.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS.

“Αν οι κυβερνήσεις δεν επιταχύνουν τον ρυθμό, δεν αυξήσουν τους πόρους και δεν δεσμευτούν στην ενίσχυση των εύθραυστων συστημάτων υγείας των χωρών τους, δεν θα καταφέρουμε να διανύσουμε την τελική ευθεία”, προειδοποίησε η Δρ Μοέτι.

Σε διάστημα 40 ετών, το AIDS σκότωσε 36,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω