Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Λόγω της μείωσης των τεστ αλλά και του εντοπισμού της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων του ιού της πανδημίας σε πολλές χώρες, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο «να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ιός και πώς μεταλλάσσεται» τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα της COVID-19 αυξήθηκαν σε τέσσερις από τις έξι περιοχές του ΠΟΥ.
Αναφερόμενος στην Βόρεια Κορέα υπογράμμισε πως η χώρα, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης της, ανακοίνωσε την πρώτη της εστία COVID-19, με περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια ύποπτα κρούσματα από τα τέλη Απριλίου, γεγονός που ανησυχεί βαθύτατα τον ΠΟΥ για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της COVID-19 στη χώρα, ιδίως επειδή ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος και πολλοί έχουν υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Την ίδια ανησυχία εξέφρασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ και για την Ερυθραία, μια άλλη χώρα που δεν έχει αρχίσει να εμβολιάζει τους πληθυσμούς της. Από την πλευρά του ο ΠΟΥ προσφέρθηκε να παράσχει ένα πακέτο τεχνικής υποστήριξης και προμηθειών, που περιλαμβάνει διαγνωστικές δοκιμές, βασικά φάρμακα και εμβόλια έτοιμα να αναπτυχθούν στη χώρα.
Εν τω μεταξύ σε σχέση την έναρξη της κρίσιμης σημασίας Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στην Γενεύη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά να συζητηθούν στον τομέα της υγείας και για μια σειρά από κρίσεις που επιβαρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους πόρους και οδηγούν τα συστήματα στα άκρα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, τα μέσα διαβίωσης και την γενική ασφάλεια. Επιπλέον όπως ανακοίνωσε θα συζητηθεί και η πανδημία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου τερματισμού της έκτακτης ανάγκης, της αύξησης πρόσβασης σε εμβόλια, αντιικά και άλλα εργαλεία που σώζουν ζωές.
Όσον αφορά την συμφωνία για την προστασία των μελλοντικών γενεών από πανδημίες ο ίδιος τόνισε πως η διαδικασία της συμφωνίας καθοδηγείται από τα κράτη μέλη με το δικό τους Διακυβερνητικό Διαπραγματευτικό Όργανο, που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές του κόσμου, όργανο που έχει ξεκινήσει μια διετή διαδικασία που περιλαμβάνει παγκόσμιες δημόσιες ακροάσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
«Αυτό αντιπροσωπεύει την ευκαιρία του κόσμου να προγραμματίσουμε μαζί, να ανιχνεύσουμε παθογόνα γρηγορότερα, να ανταλλάσσουμε δεδομένα ευρέως και να ανταποκριθούμε συλλογικά και πιο αποτελεσματικά στις επόμενες ασθένειες X ή σε γνωστά παθογόνα. Δυστυχώς, υπήρξε μια μικρή μειοψηφία που έκανε παραπλανητικές δηλώσεις που σκόπιμα διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» κατέληξε.