Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα. Μπορεί να κατάφεραν να σωθούν αλλά είδαν τις οικογένειες τους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να βυθίζονται στα νερά της Μεσογείου μαζί με το σαπιοκάραβο που ξεκίνησαν να ταξιδεύουν για μία καλύτερη ζωή. Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς σωσίβια και για μέρες δίχως νερό.
«Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι μεγάλο πλοίο να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια και ο καπετάνιος μας απάντησε, όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά 24χρονος Πακιστανός, ο οποίος αναγνώρισε μεταξύ των διασωθέντων μέλη της ομάδας των διακινητών.
Σοκαριστικές είναι άλλωστε οι μαρτυρίες για τους αδίστακτους διακινητές, οι οποίοι τους πήραν τα χρήματα λέγοντας ψέματα για τις συνθήκες του ταξιδιού αλλά και για τον αριθμό των επιβαινόντων.
“Ο χειριστής και ο μηχανικός του σκάφους μάλλον θα πνίγηκαν. Υπήρχαν όμως δύο άτομα που έκαναν κουμάντο. Μας έλεγαν να κάτσουμε σε συγκεκριμένες θέσεις για να μη γέρνει το σκάφος, μας φοβέριζαν συνέχεια και μας έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό. Ένα άτομο μόνο φορούσε σωσίβιο, το οποίο το είχε φέρει μόνος του. Στο σκάφος δεν υπήρχαν σωσίβια. Στην αρχή είχαν πει ότι θα ταξιδεύαμε 400 άτομα και τελικά ήμασταν 700” αποκαλύπτει ένας εκ των διασωθέντων.
Τοπικός παράγοντας της Καλαμάτας μίλησε με διασωθέντα, ο οποίος του περιέγραψε: «Όταν έφευγαν είπαν “750 άτομα κλείσαμε”. Είναι σίγουρα πολλοί στο αμπάρι, πιέστηκε και αυτός να μπει στο αμπάρι, αρνήθηκε και αυτό τον έσωσε».
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του πενταήμερου ταξιδιού ήταν δραματικές: “Υπήρχε άτομο που επισκεύαζε τη μηχανή αλλά συνέχεια χάλαγε. Όταν ένα πλοίο μας πέταξε νερό το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι. Τσακωθήκαμε και μετά μας έδωσαν. Μας έδινε φαγητό μόνο εάν του δίναμε λεφτά, μας έβριζε και μας χτυπούσε. Έκανε παρέα με τον καπετάνιο“.
Συγγενής αγνοουμένου τόνισε: “Μου είπε ότι μόλις μπήκε μέσα στο καράβι είπε “εδώ χωράνε 50 παιδιά και έβαλαν 750 παιδιά“. Λέει 100% θα πάει μέσα στο νερό. Εγώ λέω κατέβα, μην πας σε αυτό το καράβι. Με το ζόρι τους βάζανε μέσα. Ήταν μαφία, είχαν πιστόλια και είχαν και μαχαίρια“.
Οι διασωθέντες περιέγραψαν την οργάνωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη: “Στη Λιβύη μείναμε σε σπίτι μαζί με 200 άτομα. Την επόμενη μέρα μας πήγαν με 12 οχήματα σε άλλο σπίτι στο Τομπρούκ. Μετά με φορτηγά μας πήγαν σε παραλία. Εκεί με μικρά σκάφη μας μετέφεραν στο αλιευτικό μπλε σκάφος, όπου δύο άτομα έκαναν κουμάντο και μας είπαν που θα κάτσουμε“.
Η έρευνα του Λιμενικού συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του βασικού καπετάνιου του αλιευτικού σκάφους.
Όσο για τους διασωθέντες μετανάστες, συνολικά 68 άτομα έχουν μεταφερθεί στη Δομή, ανάμεσα τους και κάποιοι ανήλικοι, που στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων. Όλοι τους θα εξεταστούν από γιατρούς, θα μιλήσουν με ψυχολόγο και στη συνέχεια θα εγκατασταθούν στο κέντρο υποδοχής. Στη Δομή έφθασαν και συγγενείς των διασωθέντων, προκειμένου να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ την ίδια ώρα, συγγενείς αγνοουμένων παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ελπίζοντας ότι θα μάθουν νέα για τους δικούς τους. Με φωτογραφίες στα χέρια αναζητούν στοιχεία που θα αναπτερώσουν τις ελπίδες τους. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται, αν και όσο περνούν οι ώρες μειώνονται και οι πιθανότητες για εντοπισμό επιζώντων.
Εξάλλου, σε ερασιτεχνικό βίντεο, που έβγαλε μέλος πληρώματος παραπλέοντος εμπορικού πλοίου, το οποίο πρώτο προσέγγισε το δουλεμπορικό, φαίνεται η μεταφορά τροφίμων και νερού τα οποία έχουν δεθεί σε σωσίβιο και το τραβούν προς το μοιραίο σκάφος κάποιοι από τους επιβαίνοντες.
Ρεπορτάζ: Ελβίρα Κρίθαρη, Κώστας Νούσης, Αλέξανδρος Καλαφάτης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος