Ένας πέτρινος πίνακας παιχνιδιού με σημαδεμένα χωράφια και βαθουλώματα ανακαλύφθηκε από Πολωνούς αρχαιολόγους στον οικισμό που υπήρχε πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.
Τα ευρήματα αυτού του τύπου είναι σπάνια. Αρκετά είναι γνωστά από την κοιλάδα του Ινδού και τη Μεσοποταμία, σημειώνουν οι ερευνητές.
Το Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας ενημέρωσε για την ανακάλυψη που έγινε κατά την έρευνα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όπως αναφέρθηκε, το κύριο αντικείμενο έρευνας ήταν ο οικισμός της Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου στην περιοχή του χωριού Ayn Bani Saidah στο Ομάν.
«Σε ένα από τα δωμάτια ενός μεγάλου κτιρίου της περιόδου Ουμ αν-Ναρ (2500-2000 π.Χ.) βρήκαμε έναν πίνακα παιχνιδιών!» – είπε ο επικεφαλής της έρευνας καθ. Πιότρ Μπιελίνσκι. Συνεπικεφαλής του έργου είναι ο Δρ. Sultan al-Bakri, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Κληρονομιάς και Τουρισμού του Σουλτανάτου του Ομάν.
Ένα «εντελώς απροσδόκητο» εύρημα
Ο καθηγητής Μπιελίνσκι εξήγησε ότι τέτοια ευρήματα είναι σπάνια. Αρκετά παραδείγματα παρόμοιων σανίδων είναι γνωστά από την κοιλάδα του Ινδού καθώς και από τη Μεσοποταμία, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων βασιλικών τάφων στην Ουρ.
Ο πίνακας είναι κατασκευασμένος από πέτρα και έχει σημειωμένα χωράφια και βαθουλώματα.
Οι επιστήμονες περιγράφουν το εύρημα ως «το πιο συναρπαστικό και εντελώς απροσδόκητο» στην τελευταία σεζόν της έρευνας.
Σύμφωνα με ερευνητές, η περιοχή του χωριού Ayn Bani Saidah ήταν κατά τους προϊστορικούς χρόνους ένα μέρος στρατηγικά τοποθετημένο στη διασταύρωση των διαδρομών που συνδέουν σημαντικά κέντρα της αρχαιότητας: Bat στο νότο και Al-Ayn στα βόρεια και την ακτή της θάλασσας, κοντά στο λιμάνι Sohar στα ανατολικά.
«Σε αυτή τη διαδρομή υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί οικισμοί, του πολιτισμού Umm an – Nar της Εποχής του Χαλκού. Ελπίζαμε λοιπόν ότι η θέση μας θα ήταν επίσης στην ίδια εποχή» – είπε ο καθηγητής Πιότρ Μπιελίνσκι.
Οι τελευταίες ανακαλύψεις των Πολωνών αποδεικνύουν ότι οι αρχαιολόγοι είχαν δίκιο.
«Ο οικισμός από την περίοδο Ουμ αν – Ναρ είναι μοναδικός, μεταξύ άλλων, γιατί υπάρχουν τέσσερις πύργοι: τρεις στρογγυλοί και ένας ρισαλίτ. Παρά το μέγεθός του, σχεδόν 20 μέτρα σε διάμετρο, ένας από τους στρογγυλούς πύργους δεν ήταν ορατός στην επιφάνεια και ανακαλύφθηκε μόνο κατά τις ανασκαφές. Η λειτουργία αυτών των πύργων περιμένει ακόμα να εξηγηθεί», εξήγησε η Δρ Αγκνιέσκα Πιενικόφσκα από το Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεστημίου της Βαρσοβίας, το οποίο αναλύει τα ερείπια της Εποχής του Χαλκού.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης αποδείξεις επεξεργασίας χαλκού στην τοποθεσία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιελίνσκι αυτό δείχνει ότι ο οικισμός συμμετείχε σε αυτό το επικερδές εμπόριο που αναφέρεται σε γραπτές πηγές από τη Μεσοποταμία.
«Το Ομάν ήταν η μεταλλουργική δύναμη εκείνης της εποχής», σημείωσε ο καθ. Μπιελίνσκι.
Σύμφωνα με Πολωνούς ερευνητές, οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις τους δείχνουν ότι η περιοχή της έρευνας – δηλαδή η μικροπεριοχή Qumayrah – ήταν μεγαλύτερης σημασίας στην αρχαιότητα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, και εξακολουθεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Η προκαταρκτική εργασία των ειδικών από το Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας ξεκίνησε το 2015. Η κοιλάδα αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πλούσια σε αρχαιολογικά κατάλοιπα από διάφορες περιόδους.
«Αυτή η πληθώρα ιχνών οικισμών από διαφορετικές περιόδους αποδεικνύει ότι αυτή η κοιλάδα ήταν μια σημαντική θέση στην προϊστορία, και ίσως και στην ιστορία του Ομάν» – τόνισε ο καθ. Μπιελίνσκι.
μετάφραση-επιμέλεια Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι