Το όνομα του Ζερόμ Καλούτα τις τελευταίες ημέρες έχει πρωταγωνιστήσει στα μίντια, και δυστυχώς όχι με τον πιο θετικό τρόπο.
Ο Ζερόμ Καλούτα, ήταν ο ένας εκ των δυο σχολιαστών της φετινής Eurovision, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος, όσο και ο Θανάσης Αλευράς αντιμετώπισαν τον ρόλο τους, έδειξε να βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους.
Λάθη, αστοχίες, κακό χιούμορ και παραλείψεις, έγιναν η αφορμή για να γίνουν οι δυο καλλιτέχνες αποδέκτες πολλών αρνητικών σχολίων, με τον Ζερόμ Καλούτα ωστόσο να δηλώνει, «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, διαβάσαμε περισσότερο απ’ ότι είχαμε διαβάσει στις Πανελλήνιες». (δες εδώ τις δηλώσεις του)
Ποιος είναι ο Ζερόμ Καλούτα;
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1983 με ολόκληρο το όνομα του να είναι, Γεράσιμος Ενγκόιε Καλούτα, η καταγωγή του ωστόσο είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η μητέρα του ήρθε στην Ελλάδα το 1976-77 όπου γνωρίζει τον πατέρα του – επίσης Κονγκολέζος -, που ήταν στην Σχολή Ικάρων. Εκείνος γεννήθηκε το 1983, ο πατέρας του τελειώνει τις σπουδές του, χωρίζουν και επιστρέφει στο Κονγκό. Ο Ζερόμ θα πάει Γυμνάσιο στο Μαρσάλειο, και τα μαθητικά χρόνια θα είναι τα καλύτερα της ζωής του, αφού οι δασκάλες του ήταν “φανταστικές”.
Για πολλά χρόνια μεγάλωνε στην περιοχή των Αμπελόκηπων και όπως έχει πει, η Ελλάδα είναι το σπίτι του και το Κονγκό το εξοχικό του. Η Ελλάδα διαμόρφωσε τον χαρακτήρα που έχει σήμερα, το Κονγκό όμως είναι οι ρίζες του, το μέρος που γεννήθηκαν οι γονείς και η παππούδες του. Μάλιστα, θέλοντας να προσδιορίσει με κάποιο τρόπο τον εαυτό του, σε συνέντευξή του στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει τον στίχο των TXC, «Δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει».
«Οι άνθρωποι για να καταλάβουμε κάτι, θέλουμε να το βάζουμε σε ράφια και σε κουτάκια. Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να μπω σε ένα ράφι. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι μόνο Έλληνας ή μόνο Κονγκολέζος, είναι ψέμα. Άρα, πρέπει να πω την αλήθεια, ότι είμαι και τα δύο. Ένας Έλληνας με αφρικανικές ρίζες ή ένας Αφρικανός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Είναι μια σύνθεση, λοιπόν» είχε δηλώσει για την καταγωγή του σε συνέντευξη του στην «Κ».
Το διαφορετικό του χρώμα, δε στάθηκε εμπόδιο για τον ίδιο ως παιδί, αντιθέτως ήταν ο λόγος για να τον προσέχουν και να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους γύρω του.
Η μουσική υπήρχε στο σπίτι του από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μια μέρα, γύρω στην ηλικία των 5-6 ετών είδε στην τηλεόραση των Μάικλ Τζάκσον και αποφάσισε ότι αυτό ήταν που ήθελε να κάνει στη ζωή του. Κι έτσι, γράφτηκε στο ωδείο, ενώ σε πολύ μικρή ηλικία εμφανίστηκε και στην εκπομπή του Γιάννη Ζουγανέλη, «Γύρω γύρω όλοι».
Τελειώνοντας το σχολείο πέρασε στη σχολή Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας στην Καλαμάτα, ωστόσο η μουσική συνέχισε να υπάρχει στη ζωή του. Φτιάχνει διάφορες μπάντες, παίζει ως Dj σε μαγαζιά και ξέρει ότι για να πετύχει χρειάζεται αρκετός χρόνος και προσπάθεια.
«Στα 23 παίρνω την απόφαση πως αυτό θα γίνει η δουλειά μου. Δεν γίνεται να τα σπάμε το Σάββατο μαζί στα κλαμπ και τη Δευτέρα να σερβίρεις, μου λένε οι φίλοι μου. Και γνωρίζω τον Σταμάτη Κραουνάκη. Μπαίνω στη Σπείρα Σπείρα και συνεργάζομαι μαζί του για επτά χρόνια. Αυτό είναι το σχολείο μου. Στο 3ο έτος λέω δεν είναι αυτή η δουλειά σου, μπορεί να ξέρεις να τρέξεις ένα εστιατόριο από όλα τα πόστα αλλά δεν…» έχει πει σε άλλη συνέντευξή του στο in.gr.
Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης είχε αποκαλύψει: «Δούλεψα σε κέντρο αποκατάστασης για άτομα με ψυχικά νοσήματα. Για πέντε χρόνια είχα την ομάδα μπάσκετ. Ήμουν προπονητής θεράπων. Αυτοί με φτιάξανε, σε σημείο που πολλά πράγματα δεν μπορούν να με σπάσουν πια μέσα στη ζωή.
Επανακαθόρισα τι σημαίνει πρόβλημα. Εκεί συναντώ κόσμο που το στίγμα της ψυχικής ασθένειας τους έχει περιθωριοποιήσει. Πάω και τους λέω: Παιδιά, δεν ξέρω τι έχετε και δεν με νοιάζει αλλά εδώ θα παίξουμε μπάσκετ. Αυτά όλα γίνονται κατά τη διάρκεια που είμαι στην ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη».
Στη συνέχεια ακολούθησαν συνεργασίες με επιτυχημένους ανθρώπους από το χώρο των τεχνών όπως τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, τους συνθέτες Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργο Θεοφάνους, την Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Φωκά Ευαγγελινό και την σκηνοθέτιδα Ελένη Γκασούκα.
Ο Ζερόμ Καλούτα έχει πάρει μέρος σε αρκετές ταινίες, δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και έχει κυκλοφορήσει τους δικούς του προσωπικούς δίσκους με τις Warner Music Greece, Universal Music Greece/EMI καθώς και με την δική του δισκογραφική εταιρεία Afrogreco Music. Ακόμη έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα με την εξαμελή ορχήστρα του.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε πριν λίγους μήνες να προστεθεί ακόμη ένας ρόλος στο βιογραφικό του Ζερόμ Καλούτα, αυτός του παρουσιαστή. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και λίγο καιρό ο Ζερόμ Καλούτα είναι ο παρουσιαστής της νέας ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ, «Φτάσαμε», μια εκπομπή που μας ξεναγεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Η τελευταία προσθήκη στο βιογραφικό του Ζερόμ Καλούτα, είναι η ανάληψη του ρόλου σχολιαστή στη φετινή Eurovision, που σε αντίθεση με ό,τι άλλο είχε κάνει μέχρι σήμερα, συγκέντρωσε πληθώρα αρνητικών σχολίων.
Φωτογραφίες: Instagram, NDP