Η σχέση του Λαρισαίου με τον καφέ έχει εξελιχθεί πλέον σε… ερωτική. Δεν υπάρχει μέρα που να περάσεις από το κέντρο της Λάρισας και να μη δεις κόσμο να κάθετε στις καφετέριες και να απολαμβάνει τον καφέ του. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να το αμφισβητήσεις κανείς και που αποτελεί θέμα σχολιασμού και… θαυμασμού από τους επισκέπτες της πόλης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Λάρισα αποτελεί την ελληνική πόλη με τις περισσότερες καφετέριες σε λειτουργία αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων της. Δίκαια, λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί ως η “πόλη του καφέ”. Ποιες είναι όμως οι ιδιαίτερες προτιμήσεις και οι “περιέργειες” που έχει ο Λαρισαίος στον καφέ του;

Το onlarissa.gr ζήτησε την γνώμη επαγγελματιών barista και σερβιτόρων μαγαζιών της πόλης που ζούνε καθημερινά αυτή την “τρέλα” του Λαρισαίου με τον καφέ και μεταφέρουνε τις εμπειρίες που έχουνε αποκομίσει.

Ανάλογα με την εποχή οι Λαρισαίοι διαφοροποιούν την ζάχαρη στον καφέ τους!

“Απ’ όσο έχω διαπιστώσει οι Λαρισαίοι ανάλογα με την εποχή που βρισκόμαστε διαφοροποιούν τον καφέ τους. Δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο “παίζει” πολύ freddo cappuccino, από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Μαΐου freddo espresso με στέβια και ζαχαρίνη και μετά το καλοκαίρι freddo espresso σκέτο. Νομίζω ότι όλο αυτό έχει να κάνει προκειμένου να κρατήσουνε σε φόρμα το σώμα τους” επισημαίνει αστειευόμενη η Θεοφανία, barista στο μαγαζί Je men Fous της οδού Δευκαλίωνος και συνεχίζει λέγοντας πως “έχει γίνει πλέον πολύ μόδα ο decaffeine καφές. Τώρα όσον αφορά τις ηλικίες, οι λίγο μεγαλύτεροι προτιμούνε πιο πολύ freddo cappuccino και οι ηλικίες 25-30 freddo espresso”.

Δεν θεωρούμαστε τυχαία καφεδούπολη

Από την άλλη, η Πόπη και ο Ηλίας, επίσης επαγγελματίες barista στο Pablo της πλατείας Ταχυδρομείου ανέφεραν πως “ανεξαρτήτου ηλικίας όλοι σχεδόν οι Λαρισαίοι πίνουν πλέον freddo espresso και οι περισσότεροι εξ’ αυτών ζητάνε μαύρη ζάχαρη στο καφέ τους. Επίσης έχει “ανέβει” παρά πολύ το τελευταίο διάστημα και έχει γίνει μόδα και ο decaffeine. Δηλαδή δεν θεωρούμαστε τυχαία “καφεδούπολη” και οι Λαρισαίοι πλέον γνωρίζουν από καλό καφέ”.

Οι Λαρισαίοι αποστρέφονται τα περίτεχνα ροφήματα κι έχουν επιστρέψει στα πιο βασικά

“Κατά γενική ομολογία, το επίπεδο του καφέ στη Λάρισα έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και οι Λαρισαίοι γνωρίζουν λίγο παραπάνω από καφέ, καθώς πλέον αποστρέφονται τα περίτεχνα ροφήματα που περιέχουν μέσα πολύ γάλα, πολλές γεύσεις που εξαφανίζουν την ουσία του καφέ και επιλέγουν πιο βασικά ροφήματα όπως το freddo espresso. Δηλαδή ο φραπές έχει καταργηθεί ως επιλογή καφέ από τους Λαρισαίους εκτός από κάποιους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας” αποκαλύπτει η Σμαράγδα, barista στο Vintage in Housepub της οδού Φρίξου, λέγοντας κι αυτή με τη σειρά της πως “πολλοί Λαρισαίοι ζητάνε συχνά decaffeine καφέ, του οποίου η ποιότητα πλέον είναι πολύ καλή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Οι Λαρισαίοι ψάχνουν τον καλύτερο καφέ από κάθε άποψη καθώς έχουν πολλές επιλογές

Εκτός όμως από αυτούς που παρασκευάζουν τον καφέ, ζητήσαμε τη γνώμη και δύο σερβιτόρων, ανθρώπων που γίνονται αποδέκτες των ροφημάτων που ζητάει ο Λαρισαίος να πιει και που έχουν την ευθύνη να τα μεταφέρουν έτσι όπως τα ζήτησε στο barista, προκείμενου ο θαμώνας του μαγαζιού να απολαύσει τον καφέ του έτσι όπως τον θέλει.

Γι’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στον Αχιλλέα και τον Μπάμπη, σερβιτόρους στο Sherlock Easy Bar της οδού Παπακυριαζή, οι οποίοι υπογράμμισαν πως “οι Λαρισαίοι ζητάνε την καλύτερη επιλογή στον καφέ τους από κάθε άποψη, καθώς υπάρχουνε πλέον πάρα πολλές επιλογές στην πόλη, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό και για να κερδίσεις τον πελάτη θα πρέπει να του σερβίρεις καλής ποιότητας καφέ”, συνεχίζοντας πως “ανάλογα με την εποχή οι Λαρισαίοι διαφοροποιούν τα ροφήματα τους, καθώς τον χειμώνα επιλέγουν πιο ζεστούς καφέδες όπως ζεστό espresso ή γαλλικό μηχανής ενώ τις υπόλοιπες εποχές “παίζουνε” πιο πολύ τα κρύα ροφήματα και κυρίως το freddo espresso”.

Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω