Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, η Αθήνα κατέθεσε στον πρόεδρο του Eurogroup πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας.
Επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το 70% των οικιακών καταναλωτών.
Επικρατέστερο σενάριο είναι η αύξηση ακόμη και έως και 30% των εισοδηματικών κριτηρίων με στόχο το επίδομα θέρμανσης να χορηγηθεί σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.
Για τους διαμένοντες στην Αθήνα το ποσό επιδότησης φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσει τα 250€ ενώ για όσους ζουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες θα προσεγγίσει τα 750.
“Έχουμε πει ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές απροστάτευτους σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του φυσικού αερίου” διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση στο Eurogroup για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών από τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας, με αξιοποίηση 8 δισ.€ από το ευρωπαικό ταμείο ρύπων.
“Μέσω επιστολής με τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό συμβούλιο, ζητάμε μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα αυτό” διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που προκάλεσε έκρηξη του πληθωρισμού, απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ήταν σήμερα το κεντρικό ζήτημα στο Εurogroup.
“Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ένα συντεταγμένο τρόπο, όπως επίσης και τα μέτρα στήριξης, τα οποία θα είναι προσωρινά και στοχευμένα” είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ε.Ε για την Οικονομία
“Το μήνυμα μου είναι ότι, βεβαίως, χρειάζονται μέτρα στήριξης, αλλά αυτά θα πρέπει να απευθύνονται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης θα πρέπει να αποφύγουμε να λάβουμε μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με το δρόμο που ακολουθούμε για την κλιματική μετάβαση” επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και πυρηνική ενέργεια προτείνει η Γαλλία
“Δεν θέλουμε να είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι από ξένες χώρες. Αν θέλουμε να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή χρειαζόμαστε την πυρηνική παραγωγή, χρειαζόμαστε τις πυρηνικές μονάδες” υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ.
Οι τελικές αποφάσεις , για τη στήριξη των νοικοκυριών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να ληφθούν μέσα στο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Πηγή: ΕΡΤ