Πλάνα από ένα ρωσικό MLRS TOS-1A που φαίνεται να εκτοξεύει θερμοβαρικά βλήματα στην περιοχή Μπαχμούτ της Ουκρανίας, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter και λέγεται ότι τραβήχτηκε πριν από μία εβδομάδα, δείχνει το όπλο να ανασηκώνεται από το άρμα πριν εκτοξευτούν πολλές ριπές πυραύλων.

Το TOS-1A χρησιμοποιείται για την εκκαθάριση κτιρίων, καταφυγίων και οχυρώσεων πεδίου. Είναι επίσης αποτελεσματικό εναντίον ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων και υιοθετήθηκε από τον ρωσικό στρατό το 2001.

Οι θερμοβαρικές βόμβες λειτουργούν σε δύο φάσεις. Όταν πυροδοτείται ο εκρηκτικός μηχανισμός, η πρώτη έκρηξη διασκορπίζει ατμούς καυσίμου σε όλη τη γύρω περιοχή.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη έκρηξη αναφλέγει το σύννεφο ατμών στον αέρα.

Οι θερμοβαρικές βόμβες δεν απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά οι χώρες που τις χρησιμοποιούν κινδυνεύουν να καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Αφού οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν τη Χερσώνα τον Νοέμβριο, οι περισσότερες από τις πιο σφοδρές μάχες έλαβαν χώρα γύρω από το Μπαχμούτ, στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει εδώ και μήνες.

Το Μπαχμούτ αριθμούσε 70.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι «μόνο λίγοι πολίτες» παρέμειναν εκεί μετά από μήνες συγκρούσεων.

Οι μάχες για το Μπαχμούτ επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν νέο πλήθος στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στις γραμμές του μετώπου εν μέσω ενός καταιγισμού νέων επιθέσεων με πυραύλους.

Για τη Ρωσία, η κατάληψη του Μπαχμούτ θα διέκοπτε τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα επέτρεπε την ώθηση προς άλλα ουκρανικά προπύργια στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι η ομάδα Wagner, ένας ρωσικός μισθοφορικός στρατός, ηγείται της επίθεσης.

Ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πιστεύεται ότι θέλει να καταλάβει την πόλη ως πολιτικό τρόπαιο, εν μέσω αντιπαλοτήτων μεταξύ ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων.

Η Ουκρανία επλήγη από «μαζικά» ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε όλη τη χώρα το πρωί της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι η πρωτεύουσα δύναται να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος και προέτρεψε τους κατοίκους να φορτίσουν τις συσκευές τους και να εφοδιαστούν με αποθέματα νερού.

Διακοπές ρεύματος ανακοινώθηκαν επίσης στις περιφέρειες Οδησσού και Ντνιπροπετρόβσκ, με στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών στις ενεργειακές υποδομές.

Ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίι Σαντόβι δήλωσε ότι το 90% της πόλης είναι χωρίς ρεύμα και προειδοποίησε επίσης για διακοπές νερού ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιθέσεων την Πέμπτη.

Η Λευκορωσία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας αφού δήλωσε ότι κατέρριψε έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο πάνω από το έδαφός της, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

«Απαιτήσαμε από την Ουκρανία να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα για όλες τις συνθήκες της εκτόξευσης του πυραύλου, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη και να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανατόλι Γκλαζ.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η αεράμυνά της κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Πηγή: dailymail.co.uk

Περισσότερα Εδω