ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ PROTECT ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο πιλοτικών επιδείξεων που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο του υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Public Resilience using TEchnology to Counter Terrorism (ProTECT), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ISFP). Το έργο ProTECT στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τις τοπικές αρχές σε θέματα θέματα ασφάλειας και προστασίας των δημόσιων χώρων, να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, καθώς και να αξιοποιηθούν υφιστάμενα δίκτυα συνεργασίας. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος αναπτύχθηκαν εργαλεία και τεχνολογικές λύσεις που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα και τη διαχείριση θεμάτων ασφάλειας και προστασίας στους δημόσιους χώρους. Στο πρόγραμμα, εκτός από τη Λάρισας, συμμετέχουν Μάλαγα (Ισπανία), Μπρασόφ (Ρουμανία) και Αϊντχόβεν (Ολλανδία) οι οποίες υλοποίησαν ανάλογες πιλοτικές επιδείξεις.
Αναλυτικά οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: STICHTING DUTCH INSTITUTE FOR TECHNOLOGY, SAFETY & SECURITY (Ολλανδία), Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (Ελλάδα), NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TNO (Ολλανδία), Inspectoratul General al Politiei Romane (Ρουμανία),FORUM EUROPEEN POUR LA SECURITE URBAINE (Γαλλία),LIETUVOS KIBERNETINIU NUSIKALTIMU KOMPETENCIJU IR TYRIMU CENTRAS (Λιθουανία), Δήμος EINDHOVEN (Ολλανδία), AYUNTAMIENTO DE MALAGA (Ισπανία), Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα), VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBES ADMINISTRACIJA, (Λιθουανία),Δήμος BRASOV (Ρουμανία), STICHTING KATHOLIEKE UNIVERSITEIT BRABANT (Ολλανδία), MINISTERIO DEL INTERIOR (Ισπανία).
Οι πιλοτικές επιδείξεις στη Λάρισα υλοποιήθηκαν το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου 2021, δίνοντας τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες εταιρείες να παρουσιάσουν τις προτεινόμενες τεχνολογικές τους λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο σενάριο / απειλή. Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν ακολούθως αξιολογήθηκαν από εκπροσώπους του Δήμου ως προς την συμβατότητα της υλοποίησης τους στα τοπικά δεδομένα. Το σενάριο της Λάρισας αφορούσε υποτιθέμενη τρομοκρατική επίθεση στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ειδικού γεγονότος και μέρος των επιδείξεων πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Σκεπαστής, με χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού, δίνοντας εικόνα μέσω διαδικτύου σε όλους τους συμμετέχοντες.
Οι επιδείξεις υποστηρίχθηκαν από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα και λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι επιδείξεις αυτές προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν σε κάθε πόλη δια ζώσης και αναβλήθηκαν δύο φορές λόγω της πανδημίας ενώ το ίδιο το πρόγραμμα πήρε παράταση προκειμένου να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες να πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και έτσι η διοργάνωση υλοποιήθηκε με έναν υβριδικό τρόπο καθώς δια ζώσης συμμετείχαν οι εταίροι και η εταιρία από την Ελλάδα ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν οι εταίροι από τις άλλες χώρες, εμπειρογνώμονες, φορείς και οργανώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια στους δημόσιους χώρους, (Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.α.) τόσο από Ελλάδα όσο και από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εταιρίες που ανέλυσαν το σενάριο της πόλης της Λάρισας και παρουσίασαν τις τελικές τεχνολογικές λύσεις είχαν προκριθεί με προηγούμενη αξιολόγηση τον Ιούλιο 2020 και ήταν οι: TERRACOM (Ελλάδα), NSION (Φινλανδία), XVR Simulation (Ολλανδία), FAST Systems (Ελβετία) και APSTEC Solutions (Γερμανία).
Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο σύνδεσμο: https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/europaika-programmata.