Οι εισαγγελείς του Περού ερευνούν την απαγωγή και την βιαιοπραγία σε επτά γυναίκες που κρατήθηκαν επί δύο εβδομάδες και μαστιγώθηκαν με την κατηγορία της «μαγείας», αφού μέλη του αγροτικού τους χωριού αρρώστησαν, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι.
Οι γυναίκες συνελήφθησαν στις 29 Ιουνίου από τις λεγόμενες «αγροτικές περιπολίες» που ενεργούν ως όργανα επιβολής του νόμου και της τάξης σε περιοχές του αγροτικού Περού – και απελευθερώθηκαν την Τρίτη μετά από επιμονή της κυβέρνησης.
Η επίσημη παρέμβαση ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε μια γυναίκα να κρέμεται από το ένα της πόδι ενώ τη μαστιγώνουν για να ομολογήσει ότι είναι μάγισσα, ενώ μια άλλη, γυμνή, ανακρινόταν σε κοντινή απόσταση.
Οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 43 και 70 ετών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ένας άνδρας συνελήφθη μαζί τους, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι και αυτός βασανίστηκε.
«Κρατήθηκαν για μαγεία» αφού αρκετοί άνθρωποι στο απομακρυσμένο χωριό τους, το Τσίλια των Άνδεων, αρρώστησαν ή πέθαναν, δήλωσε στο AFP η Περουβιανή Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελιάνα Ρεβόλαρ, το γραφείο της οποίας ερευνά επίσης το θέμα.
Απελευθερώθηκαν έπειτα από εκκλήσεις της κυβέρνησης, αλλά όχι προτού αναγκαστούν να υπογράψουν έγγραφα στα οποία συμφωνούσαν να μην καταγγείλουν τους απαγωγείς τους και «να μην ασκήσουν μαγεία», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Jose Luis Aguero, επικεφαλής του γραφείου του διαμεσολαβητή στην περιοχή La Libertad, δήλωσε στο ραδιόφωνο RPP ότι οι απαγωγείς των γυναικών «τις έγδυσαν, έβαλαν τσουκνίδες στο σώμα τους» και τις μαστίγωσαν.
Η εισαγγελική αρχή, από την πλευρά της, δήλωσε ότι τα θύματα απήχθησαν από «αγροτικές περιπόλους της περιοχής Τσίλια».
Οι αγροτικές περιπολίες του Περού δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, αρχικά για να αποτρέψουν την κλοπή ζώων.
Αλλά κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων στο Περού μεταξύ 1980 και 2000, πολέμησαν επίσης τις επιδρομές των μαοϊκών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού.
Κάποτε στις τάξεις τους συμμετείχε και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Πέδρο Καστίλιο.
Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση κατά των περιπόλων μέσα σε μια εβδομάδα, αφού μια ομάδα τηλεοπτικού ρεπορτάζ ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη και απειλήθηκε ενώ ερευνούσε για την οικογένεια του Καστίλιο στην περιοχή Καχαμάρκα.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο