«Ενόψει των Ευρωεκλογών το αίτημα που όλο και συχνότερα ακούγεται είναι για “περισσότερη Ευρώπη”, που πρωτίστως σημαίνει περισσότερη αλληλεγγύη, την οποία χρειαζόμαστε και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα. Η Ευρώπη, δυστυχώς, δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα και επαφιόμαστε στο ΝΑΤΟ και γι’ αυτό “τρέμουμε” στην ιδέα αν αλλάξουν τα πράγματα στις ΗΠΑ και εκλεγεί ο Τραμπ, που απειλεί ότι θα αφήσει την Ευρώπη μόνη της όσον αφορά την άμυνα και την προστασία των συνόρων της. Σημαίνει ακόμη αλληλεγγύη σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση με βουλευτές της Αυστρίας, που επισκέπτονται την Αθήνα στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας-Αυστρίας.
Ένταξη Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Ο βουλευτής και ιστορικός ερευνητής υπενθύμισε ότι «τα Βαλκάνια ήταν για πολλά χρόνια η “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι βαλκανική χώρα εντός της ΕΕ, ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια, την ευρωπαϊκή προοπτική, των οποίων εμείς στηρίζουμε, κάποτε ήταν μέρος της επικράτειας της Αυστροουγγαρίας. Όπως γνωρίζετε, στο Σεράγεβο, το 1914, δολοφονήθηκε ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας, ο Φερδινάνδος, και ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επομένως, επειδή και σήμερα ζούμε σε περίεργους καιρούς και αναθεωρητικές δυνάμεις επιχειρούν να διεισδύσουν στα Δυτικά Βαλκάνια, νομίζω ότι θα πρέπει να στηρίξουμε ουσιαστική την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι θα κάνουμε εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δη στο κράτος δικαίου, στο οποίο θα πρέπει να εναρμονιστούν όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες».
Έκρηξη αναθεωρητισμών…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ζούμε μια έκρηξη αναθεωρητισμού τα τελευταία χρόνια. Η Ευρώπη δεν αντέδρασε, όπως έπρεπε, το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία χωρίς να “πέσει μια τουφεκιά”. Ακολούθησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει ξεπεράσει πια τα δυο χρόνια, με εκατομμύρια πρόσφυγες και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Ένας αιματηρός πόλεμος που δεν φαίνεται να τελειώνει. Αναθεωρητισμούς τέτοιους αντιμετωπίζουμε κι εμείς από την επεκτατική συμπεριφορά του “ταραξία” στην ευρύτερη γειτονιά μας, της Τουρκίας, η οποία έχει τις ρίζες της από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μιας και κάνουμε ιστορικές αναδρομές, να θυμίσω ότι το 1453, όταν πολιορκείτο η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Δύση δεν προσέτρεξε σε βοήθεια. Μερικές δεκαετίες μετά, το 1529, οι Οθωμανοί με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή βρέθηκαν να πολιορκούν τη Βιέννη».
Αίσθηση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε, τέλος, ότι «το ευρωπαϊκό όραμα έχει, δυστυχώς, “ξεθωριάσει” σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο ακόμη περισσότερο, διότι βιώσαμε την υπερδεκαετή οικονομική κρίση με σκληρά μνημόνια. Βεβαίως, υπήρξαν παθογένειες δεκαετιών, αλλά πιστεύω πως δικαίως, σε έναν βαθμό, υπάρχει η αίσθηση στους πολίτες ότι ήταν τιμωρητική η συμπεριφορά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να επισημάνω ότι οι κυβερνήσεις κάνουν τη δουλειά τους σε κάθε χώρα, αλλά εμείς ως κοινοβουλευτικοί οφείλουμε να μεταφέρουμε τη φωνή των πολιτών και να συμβάλλουμε περισσότερο στη διαμόρφωση αυτής της αίσθησης αλληλεγγύης, που πρέπει να έχουμε όλοι Ευρωπαίοι».
Στη ομάδα των Αυστριακών βουλευτών συμμετείχαν ο κ. Peter Wurm (Austrian Freedom Party), η κα Nina Tomaselli (The Greens), ο κ. Alois Schroll (Austrian Social Democratic Party), η κα Dagmar Belakowitsch (Austrian Freedom Party), ο κ. Johannes Margreiter (The New Austria and Liberal Forum), η κα Gertraud Salzmann (Austrian People’s Party) και η πρέσβυς της Αυστρίας στην Αθήνα κα Gerda Vogl. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση, εκτός του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Νότης Μηταράκης, που είναι και ο πρόεδρος της ΚΟΦ Ελλάδας-Αυστρίας, Θανάσης Καββαδάς και Κατερίνα Παπακώστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έλενα Ακρίτα και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μιχάλης Χουρδάκης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στους Αυστριακούς βουλευτές.
Οι Έλληνες βουλευτές καλωσορίζουν τους Αυστριακούς συναδέλφους τους στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Αυστριακό βουλευτή Peter Wurm και τον Νότη Μηταράκη, πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστρίας.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις