Κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας απευθύνει η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το πρώτο κουδούνι έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς δεν ήχησε για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Θεσσαλίας λόγω των φοβερών καταστροφών της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» που έπληξε όλη την περιοχή μας.

Για ακόμη μια φορά, μόλις 3 χρόνια μετά τον «Ιανό», γίναμε με τον πιο τραγικό τρόπο «στο ίδιο έργο θεατές». Πόλεις και χωριά σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας πνίγηκαν. Συνοικίες μέσα στην πόλη της Λάρισας όπως του Αγ. Θωμά, των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, της Νέας Σμύρνης βούλιαξαν στα λασπόνερα, ενώ χωριά όπως η Φαλάνη, το Κουτσόχερο, το Δασοχώρι και άλλα στην Π.Ε. Λάρισας εκκενώθηκαν. Πνιγόμαστε επειδή η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας δεν είναι προτεραιότητα για το αστικό κράτος. Εξαιτίας της μη χρηματοδότησης της κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε επίπεδο Θεσσαλίας και την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων γύρω από τη Λάρισα που κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή.

Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, έγιναν ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες με αβέβαιο το αν, πότε και με ποιους όρους θα μπορέσουν να τις ξανακαλλιεργήσουν ενώ σε όλα αυτά προστίθεται ο υγειονομικός κίνδυνος εξαιτίας των χιλιάδων νεκρών ζώων, των λιμναζόντων νερών, των κουνουπιών, της καταστροφής των δομών ύδρευσης και της απουσίας πόσιμου νερού, με γαστρεντερίτιδες και δερματικές ασθένειες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Όλες αυτές οι εξελίξεις επιδρούν στην καθημερινότητα που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας και ιδιαίτερα για πολλές μαθήτριες και μαθητές που θα βρεθούν χωρίς σπίτι αλλά και χωρίς σχολείο ακόμη και την επόμενη βδομάδα μιας και πολλά σχολεία έχουν υποστεί ζημίες, ενώ άλλα σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ως αποτέλεσμα της επιλεκτικής ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές είτε από πλημμύρες είτε από πυρκαγιές και σεισμούς και των τεράστιων ευθυνών διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών της Περιφέρειας και του Δήμου.

Έτσι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν σχολικές μονάδες σχεδόν πλήρως κατεστραμμένες όπως τα σχολεία των οικισμών Μεταμόρφωσης, Βλοχού, Κοσκινά, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Μαραθέας στην Π.Ε. Καρδίτσας, ενώ στην Π.Ε. Λάρισας το 3ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο Νηπιαγωγείο των εργατικών Γιάννουλης έχουν πληγεί σοβαρά. Πάρα πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά στην Π.Ε. Καρδίτσας, το Γυμνάσιο – Λύκειο Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων, ενώ στην Π.Ε. Λάρισας περισσότερες ζημιές έχουν το Γυμνάσιο – Λύκειο Φαλάνης, το Γυμνάσιο – Λύκειο στην περιοχή του ΑΤΑ, το 33ο Δημοτικό στη Ν. Σμύρνη, τα σχολεία στην επέκταση του σχεδίου πόλης στην οδό Βόλου, το Νηπιαγωγείο Δασοχωρίου και το 26ο Δημοτικό στον Άγιο Θωμά, το 25ο Δημοτικό με σοβαρή εισροή υδάτων από την οροφή. Για τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία θα χρειαστούν εβδομάδες ίσως και μήνες για να λειτουργήσουν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται η Ένωση Γονέων του Δήμου Λάρισας καλεί όλους τους συλλόγους γονέων σε κοινή δράση με τα σωματεία της πόλης μας για να απαιτήσουμε από κυβέρνηση, τοπική και περιφερειακή διοίκηση άμεσα:

– Άντληση των υδάτων και απομάκρυνση της λάσπης από τα σχολεία που έχουν κατακλυστεί, απολύμανση όλων των χώρων και των προαυλίων. Έλεγχος όλων των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

– Καταγραφή όλων των απωλειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό και άμεση αντικατάστασή τους με ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τον σκοπό αυτό.

– Δωρεάν σχολικά είδη για όλα τα παιδιά.

– Έλεγχο στατικότητας όλων των κτηρίων, και για έναν παραπάνω λόγο που η περιοχή είχε χτυπηθεί από σεισμό τον Μάρτη του 2021. Έκδοση πιστοποιητικών αντισεισμικού ελέγχου και καταλληλότητας για όλα τα σχολεία της περιφέρειας Θεσσαλίας.

– Ιδιαίτερη μέριμνα να δοθεί στη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία παίρνοντας υπόψιν ότι πολλές οικογένειες έχουν χάσει τα αυτοκίνητά τους.

– Να δοθούν δωρεάν γεύματα σε όλους τους μαθητές των πληγέντων περιοχών.

– Να αξιοποιηθεί κάθε κενή αίθουσα κάθε δημόσιο κτήριο προκειμένου να γίνουν μαθήματα, μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Δε θα δεχθούμε τη «σαρδελοποίηση» των μαθητών μας σε 25άρια και πλέον τμήματα σε μικρές αίθουσες .

– Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά (και στην περιοχή μας είναι εκατοντάδες), όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

– Να ανασταλούν όλες οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων στην περιοχή.

– Να διαγραφούν άμεσα τα χρέη των σχολείων για ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

– Να προσληφθεί με μόνιμη σχέση εργασίας όλο τα αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.

– Να υπάρξει σχέδιο ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών που έζησαν τον εφιάλτη των πλημμυρών με την αξιοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.)

– Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που είτε υπηρετούν στις πληγείσες περιοχές είτε κατάγονται από αυτές.

– Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

– Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.

– Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

– Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Εξοργιζόμαστε ακούγοντας τα κυβερνητικά επιτελεία να πασχίζουν να μας πείσουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο πόσο φοβερή πρόοδος είναι το 2023 να δουλεύει ένα εργαζόμενος γονιός 13 ώρες την ημέρα και να μην έχει χρόνο για το παιδί του. Πόσο «θετικές» είναι για τους εργαζόμενους οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και να ακούμε ότι αν τυχόν αντιδράσουμε και απεργήσουμε ότι θα έχουμε ποινές ενώ την ίδια ώρα φοβόμαστε να μπούμε στο σούπερ μάρκετ με την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια να έχει χτυπήσει νταβάνι και να έπεται συνέχεια.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το «κόστος» της κατά τα άλλα δημόσιας παιδείας, τα φροντιστήρια, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, οι ξένες γλώσσες και πολλά ακόμα που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους και όχι ακριβό εμπόρευμα.

Μια χρονιά θα έπρεπε να ξεκινά με πολλά όνειρα και απαιτήσεις γιατί μιλάμε για το ζήτημα της μόρφωσης και του μέλλοντος των παιδιών μας. Για αυτό εμείς οι γονείς θα είμαστε διπλά τους σε όλα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους να διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για το σχολείο των δικών μας αναγκών ώστε κανένας μαθητής να μην στερηθεί τα απαραίτητα για τη σχολική φοίτηση.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω