BANNER ME POS 1000x200px

portelli-afisa-vertb-225x300

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας και οι Εκδόσεις Πλέθρον παρουσιάζουν το βιβλίο «ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ. Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΕΡΓΑΤΟΥΠΟΛΗΣ» του γνωστού Ιταλού ερευνητή προφορικής ιστορίας Αλεσάντρο Πορτέλι (Università di Roma La Sapienza), την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στο Θεατρίνη, Πλάτωνος 20, στον Βόλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας που θα γίνει 8-10 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Σαράτση, κτίριο Παπαστράτου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

– Κώστας Μανωλίδης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Παν. Θεσσαλίας

– Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομ.Καθ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παν. Θεσσαλίας

– και ο συγγραφέας.

Συντονίζει η Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας.

Για τη διευκόλυνση της συζήτησης, προβλέπεται μετάφραση (αγγλικά – ελληνικά).

Το βιβλίο πραγματεύεται ένα εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό θέμα: πώς το Τέρνι, μια βιομηχανική πόλη της Ιταλίας με μακρόχρονη αριστερή παράδοση, στρέφεται προς τη δεξιά και ακροδεξιά κάτω από το βάρος της αποβιομηχάνισης και άλλων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Ο Αλεσάντρο Πορτέλι είναι ένας από τους πιο γνωστούς πρωτεργάτες της προφορικής ιστορίας στον κόσμο, δίδαξε Αγγλοαμερικανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης και είναι πρόεδρος του συλλόγου κριτικής μελέτης του λαϊκού πολιτισμού Gianni Bosio. Ανάμεσα στα θέματα που έχει ερευνήσει συγκαταλέγονται η ιστορία της εργατικής τάξης στο Τέρνι και στο Kentucky (ΗΠΑ), τα γερμανικά αντίποινα και η «διχασμένη μνήμη» που προκάλεσαν, οι μετανάστες πλανόδιοι μουσικοί, ο Bruce Springsteen. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα άρθρα του για την ερμηνεία των συνεντεύξεων προφορικής ιστορίας. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πλέθρον «Τι καθιστά την προφορική ιστορία διαφορετική (2023)».

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω