Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, με τις αρχές σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο «Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, με την κορύφωση της θερμοκρασίας να προβλέπεται την Κυριακή με 42 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές».
«Οι άνεμοι, αν και σήμερα είναι έντονοι σε κάποιες περιοχές, αναμένεται να περιοριστούν από αύριο στα Ανατολικά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας στην Αθήνα και άλλες περιοχές. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές, με την Αθήνα να φτάνει τους 39-40 βαθμούς την Κυριακή» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς δείχνει υψηλό κίνδυνο (πορτοκαλί) σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Αττική, και η Λακωνία. Οι περιοχές αυτές, μαζί με την Κορινθία και την Αργολίδα, θα βρίσκονται σε υψηλή επικινδυνότητα και τις επόμενες ημέρες, λόγω της συνεχιζόμενης ζέστης και των ανέμων.
🌡️🌡️ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
✅Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό… pic.twitter.com/6c9pFzKrQq— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 11, 2024
Για την προστασία από τον καύσωνα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να ενυδατώνονται επαρκώς, και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Είναι επίσης σημαντικό να μην ανάβουν φωτιές σε ανοιχτούς χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Ο παρατεταμένος καύσωνας δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια, και απαιτεί τη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος και σύμφωνα με όσα ανέφερα ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews: «Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 η ώρα το μεσημέρι, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μας επιβάλλει να είμαστε έξω. Όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».
Επίσης οδηγίες δίνονται στους πολίτες για την προφυλαξή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα
- Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
- Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
- Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
- Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
- Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
- Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
- Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
- Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Aν έχετε βρέφη και παιδιά
- Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
- Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
- Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
- Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους
- Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
- Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
- Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Σχετική είδηση: Θ. Βασιλακόπουλος στο ΕΡΤNews: Πώς θα αποφύγουμε τη θερμική καταπόνηση – Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κλιματιστικά
Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Ισχυρό το μελτέμι και σήμερα – Συνεχίζεται η ζέστη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος