Καίρια ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις απεγκλωβισμού της παραγωγής από βαρίδια του παρελθόντος, έθεσε στη διάρκεια της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μπουκώρος.
Η Επιτροπή συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη (26/11) για ζητήματα που σχετίζονται με τον ΕΛΓΑ, έπειτα από αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα και σε αυτή παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι δύο υφυπουργοί Χρ. Κέλλας και Διον. Σταμενίτης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζος.
Στην παρέμβασή του, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η συζήτηση πλέον στρέφεται στην ανθεκτικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων, η οποία τόνισε δεν υποστηρίζεται μόνο με αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και ενισχύσεις, αλλά με αποφάσεις για το πώς οι καλλιέργειες θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που έδωσε πρόσθετη ενίσχυση δεκάδων εκατομμυρίων για τους παραγωγούς, ο κ. Μπουκώρος υπογράμμισε ως ιδιαίτερα κρίσιμο να ανοίξει επιτέλους μια δημόσια συζήτηση, που θα δώσει τέλος σε κάθε φημολογία για τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι ελαιοπαραγωγοί και τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει για τις αιτίες που καλύπτει ο ΕΛΓΑ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε, θα μπορέσει να αρθεί το αίσθημα αδικίας που δηλώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι παράγουν ένα από τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα και από τα κυρίαρχα σε εξαγωγές.
Σε αυτό το σημείο, ο Χρήστος Μπουκώρος μετέφερε το κλίμα που εισπράττει στη Μαγνησία, στο Νότιο Πήλιο, στον Πτελεό, στο Αχίλλειο στην Αμαλιάπολη και σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές όπου τίθενται διαρκώς ερωτήματα του τύπου «εμείς δεν είμαστε παραγωγοί;», «εμείς δεν έχουμε ζημιές;».
Μέσα από μια σοβαρή συζήτηση, όπως είπε, πρέπει να δοθεί εξήγηση στους ελαιοπαραγωγούς σχετικά με τα όσα ακούγονται περί μη αποζημίωσής τους – ιδιαίτερα για τις περιοχές που η ελαιοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια – και μη διεύρυνσης του δείκτη ασφαλείας για εκείνους, επειδή είναι πολυπληθής ο κλάδος τους.
«Δικαίως μας απαντούν ότι είναι και εκείνοι που φέρνουν τα περισσότερα στη χώρα μέσω της παραγωγής τους», πρόσθεσε ο κ. Μπουκώρος, προτρέποντας να αναζητηθούν άμεσα τυχόν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ή ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού, ο οποίος στηρίζει την εθνική οικονομία, ώστε να μη χαθεί το τρένο της ηγετικής παρουσίας του ελληνικού ελαιολάδου στις παγκόσμιες αγορές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω