Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο αντιδήμαρχος Περιφερειακών Ενοτήτων του Δήμου Βόλου Αργύρης Κοπάνας για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινoμενών (παγετός) το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος -αρχές Απριλίου. Με την επιστολή του ζητεί την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών και των υπόλοιπων κύριων αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα οπωροφόρα.
Η επιστολή του κ. Κοπάνα:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων (παγετός) του διαστήματος Φεβρουαρίου (κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ) – αρχών Απριλίου και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής υπάρχει έντονος προβληματισμός στους παραγωγούς του Δήμου Βόλου (Δημοτικές Κοινότητες Δράκειας, Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου) για την εξέλιξη της φετινής αγροτικής παραγωγής, η οποία δυστυχώς θα είναι μικρότερη των προσδοκιών σε πολλά σημαντικά προϊόντα της περιοχής, όπως οι ελιές και τα οπωροφόρα.
Συγκεκριμένα από τις μέχρι τώρα συναντήσεις με τους Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Σποράδων και τους αγροτικούς συλλόγους και μετά από αυτοψίες στις παραπάνω περιοχές έχουν επισημανθεί τα εξής :
• Αν και αναμενόταν ικανοποιητική παραγωγή στις ελιές για την φετινή ελαιοκομική περίοδο, παρατηρήθηκε σχετικά μικρή και διάσπαρτη ανθοφορία, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η πραγματοποίηση της δακοκτονίας σε αρκετές περιοχές.
• Έχει παρατηρηθεί μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση στα οπωροφόρα, σε ανησυχητικό βαθμό, λόγω των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας (ήπιος σχετικά χειμώνας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα μέσα Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου). Τα φαινόμενα μειωμένης ανθοφορίας οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτή προκαλεί.
• Ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται άλλωστε και στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές του Νομού Μαγνησίας.
• Κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο και λόγω της παρενιαυτοφορίας της ελιάς οι παραγωγοί είχαν προχωρήσει σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες των ελαιοκτημάτων τους επειδή ανέμεναν υψηλή παραγωγή για το έτος 2021. Με τη διαφαινόμενη μικρή φετινή παραγωγή δυστυχώς δεν θα καλυφθούν τα έξοδα.
Οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί όπως :
Η έξαρση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το γλοιοσπόριο της ελιάς στην περιοχή,
1. και της μεγάλης προσβολής από τον δάκο. Το λάδι που παράγεται από προσβεβλημένους καρπούς είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένης ποιότητας.
2. Η μειωμένη παραγωγή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου που παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Νομού Μαγνησίας.
3. Η μείωση της απορρόφησης της βρώσιμης ελιάς, λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας, από τους τομείς της εστίασης.
Κατόπιν τούτων, θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου σας η οικονομική στήριξη :
• των ελαιοπαραγωγών, από τη στιγμή που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς.
• των υπόλοιπων κύριων αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα οπωροφόρα.
Ένας από τους βασικούς άξονες στήριξης για την επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας, μετά το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας, θα αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος του τόπου μας.