Συνεδρίασε σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων εντός Ημερησίας Διάταξης, αλλά και εκτός αυτής, τα οποία είχαν σχέση με τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων, που εντοπίστηκαν σε περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και αιτήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας, Μιχάλης Ζαρίδης, πραγματοποίησε παρέμβαση, θέτοντας αριθμό ζητημάτων με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχουν σχέση με την ανάγκη δωρεάν σίτισης και μετακινήσεων, ενώ έθιξε και το πρόβλημα των φοιτητικών κατοικιών.

«Νομίζω ότι έχει φτάσει η ώρα να καθίσουμε να συζητήσουμε και με τον δήμο και με το πανεπιστήμιο», ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των φοιτητών, ενώ όπως σημείωσε, υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας για την επίλυση των ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τις μετακινήσεις των φοιτητών, για την επίλυση των οποίων δήλωσε πως «το πλαίσιο ήδη υπάρχει».

«Όπως γίνεται για τους μαθητές, ευκαιρία να επεκταθεί και στους φοιτητές. Το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο», επεσήμανε ο κ. Κουρέτας.

Κουρέτας: «Αύριο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την ευλογιά»

Αναφορικά με την πορεία των ενεργειών αντιμετώπισης της ευλογιάς των προβάτων, ενημέρωσε έπειτα το Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Κουρέτας. Ο περιφερειάρχης ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει από χθες συνεργεία από τη Λάρισα με προορισμό εκτροφές της Μαγνησίας, ενώ αύριο η εικόνα της αρρώστιας πρόκειται να είναι πιο ξεκάθαρη.

Όπως τόνισε, η εν λόγω ασθένεια «έχει το καλό ότι βλέπεις την εικόνα της μέσω των εξανθημάτων, όπως στον άνθρωπο».

«Φαίνεται πως αυτό είναι αυτό το μοναδικό κρούσμα. Μέχρις στιγμής δεν φαίνεται κάποιο άλλο. Μακάρι να είμαστε τυχεροί, με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε», δήλωσε, αναφέροντας πως στη Θράκη η κατάσταση των κρουσμάτων έχει ξεφύγει, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλία.

«Γίνεται μια φοβερή προσπάθεια από τις υπηρεσίες, ήδη έχουμε μια εμπειρία από την πανώλη. Νομίζω ότι θα πάει καλά», επεσήμανε εν τέλει.

Γαλλιού: «Δεν υπάρχει προκαταρκτική μελέτη για το φράγμα Βερδικούσας»

Συζητήθηκε έπειτα το ζήτημα της κατασκευής φράγματος στην περιοχή της Βερδικούσας, για το οποίο η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, κ. Μαρία Γαλλιού, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, κ. Τάσου Τσιαπλέ, σχετικά με την έναρξη της κατασκευής, παρέθεσε λεπτομέρειες που αφορούσαν τον προϋπολογισμό και άλλα τεχνικά ζητήματα του έργου, σημειώνοντας πως «η προκαταρκτική μελέτη, καθώς και το σχετικό αίτημα του Δήμου Ελασσόνας για προτεινόμενη κατασκευή δεν έχει υποβληθεί ποτέ στην υπηρεσία από το 2009 έως σήμερα. Η υπηρεσία σήμερα για πρώτη φορά λαμβάνει γνώση».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια η ίδια, ανάλογα θέματα πρόκειται να βρεθούν υπό την απόλυτη αρμοδιότητα του ΟΔΥΘ σε σύντομο χρόνο.

Έγκριση θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης

Εγκρίθηκε εν συνεχεία το Α’ μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου του πενταετούς προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έτη 2024-2028, ενώ αναλύθηκε και η Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024.

Εγκρίθηκε έπειτα η πέμπτη τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πόσο πογ ανέρχεται στα 462.000.000 ευρώ.

Εγκρίθηκε η ρύθμιση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό 3 Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος του οικισμού Τυρνάβου, για την επισκευή της γέφυρας Τυρνάβου, στo πλαίσιo κατασκευής του έργου: «Αποκαταστάσεις Οδογεφυρών Δήμου Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας Μετέπειτα Σεισμού», η οποία αφορά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο ύψος του οικισμού Τυρνάβου, σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη εργοταξιακής σήμανσης.

Εγκρίθηκε επίσης η διεξαγωγή του 10ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικου Συνεδρίου στη Λάρισα, με θεματολογία η οποία μεταξύ άλλων αφορά στην κατάθλιψη, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τη νεφρική ανεπάρκεια.

Αποφασίστηκε ακόμα η βράβευση εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες συνέδραμαν στην περίοδο των πλημμυρών, στις 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός, για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία στην περιόδο της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

Αναλύθηκε και εγκρίθηκε τέλος το έργο «Ψηφιακή Σχεδίαση και Ανάπτυξη Συστήματος Ταυτότητας Προορισμού» της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Τουριστικής Προβολής της και με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού στο σύνολό της, καθώς, όπως ειπώθηκε, η περιοχή αποτελεί «αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ελληνικού προορισμού», ενώ στόχος τίθεται το να καταστεί ένα ισχυρό τουριστικό brand εντός και εκτός Ελλάδος.

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω