Ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά. Σειρά παίρνουν την Παρασκευή τα Γενικά Λύκεια με τους υποψηφίους να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Το ERTNews.gr θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας με τα θέματα και τις λύσεις των εξετάσεων.
Υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για λόγους υγείας ή λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο ώστε να μη χάσουν την ακαδημαϊκή χρονιά. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους ξεκινήσουν τις εξετάσεις αλλά δεν μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν για τους ίδιους λόγους.
Οι ενδιαφερόμενοι όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι στις επαναληπτικές εξετάσεις οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή με την αίτηση-δήλωση που υπέβαλαν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές ή σε Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ή στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης τόνισε στην ΕΡΤ πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε πριν τις διακοπές του Αυγούστου να είναι για πρώτη φορά όλα έτοιμα και οι γονείς και μαθητές να έχουν τον χρόνο να λύσουν όλα τα ζητήματά τους.
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι:
– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
– Δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων
– Στυλό, μολύβι, γόμα και ξύστρα
– Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
– Νερό
– Ρολόι χειρός για διαχείριση του χρόνου
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2022 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2022 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2022 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:
- μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
- μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
- μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και
- μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες,
- των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες,
- του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου 20 λεπτά.
- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
- για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρας, Στράτος Στρατηγάκης, δίνει χρήσιμες συμβουλές για τους διαγωνιζομένους μέσω της ΕΡΤ.
«Την στιγμή που το παιδί γράφει στις εξετάσεις και δει ότι δεν ξέρει το τέταρτο θέμα δεν σημαίνει ότι έχει έρθει η καταστροφή. Μπορεί να μην το ξέρουν και οι υπόλοιποι. Δεν χρειάζεται πανικός», δήλωσε.
Θέλοντας να συμβουλεύσει τους υποψηφίους των φετινών εξετάσεων ο κ. Στρατηγάκης τόνισε ότι «βλέπουμε το κάθε μάθημα ξεχωριστά. Μετά από μία ήττα πηγαίνουμε σε ένα άλλο μάθημα και τα δίνουμε όλα. Δεν έχει χαθεί τίποτα».
Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις
Δείτε παρακάτω ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις των σχολών:
- Πρώτος παράγοντας είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων
- Δεύτερος παράγοντας οι επιθυμίες των υποψηφίων
- Τρίτος παράγοντας ο πληθυσμιακός
- Τέταρτος παράγοντας ο αριθμός των εισακτέων
- Πέμπτος παράγοντας είναι ο αριθμός των εισακτέων