Τιμώντας την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη Γερμανική Κατοχή ως ζωτικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διοργάνωσαν σήμερα το πρωί του Σαββάτου στο Χατζηγιάννειο, τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και Φίλων Μουσείων Εθνικής Αντίστασης με θέμα: «Μια ιστορία για την απελευθέρωση.

Εκπρόσωποι Μουσείων και Συλλόγων Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφοι και διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί Ιστορικοί, από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Αθήνα, τίμησαν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια απελευθέρωσης της δικής μας πόλης μας από τη Γερμανική Κατοχή. Μοιράστηκαν ιστορίες από την απελευθέρωση της πόλης τους και μίλησαν για την επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωριών και πόλεων που έζησαν ολοκαυτώματα και ολοσχερή καταστροφή, για την απελευθέρωση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Τα μουσεία είναι η καλύτερη απόδειξη της ιστορίας μας. Είναι συνάντηση ιστορίας αυτό που γίνεται στη Λάρισα σήμερα και συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας. Οι ομιλητές σήμερα είναι εξέχοντες», τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Γαλλιού τόνισε πως: «Είμαστε συγκινημένοι γι’ αυτή την εκδήλωση σε πανελλήνιο επίπεδο, και γιατί συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τα κατοχικά στρατεύματα. Η εθνική αντίσταση είναι ένας διαρκής αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια του λαού μας. Με τις αρχές και τις αξίες αυτές η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμάει στηρίζει και αποτελεί στυλοβάτη σε κάθε προσπάθεια που ενδυναμώνει την ιστορική μας μνήμη».

Η κ. Δέσποινα Αράπκουλε,μέλος της διοίκησης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, σημείωσε πως: «Χρέος μας να αναδείξουμε αυτή την επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης. Η Λάρισα φιλοξενεί σήμερα φίλους Μουσείων Εθνικής Αντίστασης για να γιορτάσουμε όπως πρέπει την απελευθέρωση της πόλης μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
– Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) – Βόλος Νικολάου Αγγελική, Πρόεδρος ΣΙΜΕΑ.
– Οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης Βακιρτζηδέλη Σοφία, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑ, Γενική Γραμματέας του Σωματείου Κόκκοτα Βασιλική, Φιλόλογος, ΜΑ Δημόσια Ιστορία ΕΑΠ, Ταμίας του Σωματείου.
– Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας, 1940-1974
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Πρόεδρος της Εταιρείας.
– Ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης» Γεωργιοπούλου Πουλχερία, Γραμματέας του Συλλόγου.
– Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας Καρρά Αποστολία, Φιλόλογος, Γραμματέας του Συλλόγου, Τάσος Κώστας, γιος του αγωνιστή Μίμη Τάσου Μπουκουβάλα, Σδρούλιας Θεόδωρος, δημοσιογράφος (βίντεο για τον Τάσο Μπουκουβάλα).
– Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης Καπετανόπουλος Περικλής, Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Υπεύθυνος του Μουσείου.
– Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου Συγγελάκης Αριστομένους Αριστομένης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.
– Το Μουσείο Ρέντη – Νίκαιας Παπαθανασοπούλου Κυριακή, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο – Ειδική Συνεργάτης του Δήμου Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη.
– Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου Παπαϊωάννου Αμαλία, Αρχαιολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου.

– Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Γκρέτσας Δημοσθένης, Ιστορικός.
– Ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου Βλαχοπάνος Δημήτρης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου.
– Ο Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Πολιτισμικών Σχέσεων στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χριστοφής Νίκος.

– Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φλιτούρης Λάμπρος.
– Ο Ιστορικός, Διευθυντής Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Αυγερίδης Μάνος.
– Η Ιστορικός, Διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Λάζου Βασιλική -Ο Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Ι. Συγγελάκης.

Την επιστημονική επιμέλεια έχει η Βασιλική Λάζου, Ιστορικός, Διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω