Οι αρχές του Πακιστάν έχουν εντείνει τις συλλήψεις Αφγανών πολιτών στο Ισλαμαμπάντ και σε μια κοντινή πόλη, σε μια προσπάθεια που η Αφγανική Πρεσβεία περιέγραψε την Τετάρτη ως μια κίνηση για την αναγκαστική απέλαση όλων των Αφγανών προσφύγων από τη χώρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν απέρριψε αμέσως τον ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι οι αρχές απλώς προσπαθούν να διευκολύνουν τις συνθήκες για την ταχεία επιστροφή των Αφγανών στην πατρίδα τους.

Το Πακιστάν εδώ και καιρό απειλεί να απελάσει τους Αφγανούς που ζουν παράνομα στη χώρα.

Ξεχωριστά, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ, ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου για την απέλαση όσων περιμένουν μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες, εκτός εάν οι κυβερνήσεις που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν, διαπεραιώσουν άμεσα τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε το Associated Press.

Πάνω από 800.000 Αφγανοί έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους ή έχουν απελαθεί από το Πακιστάν από το 2023, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης,.

Σε μια έντονη ανακοίνωση την Τετάρτη, η Αφγανική Πρεσβεία —που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των Ταλιμπάν— επέκρινε «το σύντομο χρονικό διάστημα» που δόθηκε από τις αρχές του Ισλαμαμπάντ και «τη μονομερή φύση της απόφασης του Πακιστάν».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι για όλους τους Αφγανούς «η απέλαση είναι επικείμενη»—κάτι που, σύμφωνα με την πρεσβεία, οι πακιστανικές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Καμπούλ «μέσω οποιασδήποτε επίσημης αλληλογραφίας».

Πάνω από μισό εκατομμύριο Αφγανοί, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, ζουν χωρίς έγγραφα στο Πακιστάν, με χιλιάδες από αυτούς να περιμένουν μετεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Υπάρχουν επίσης περίπου 1,45 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες, εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής της χώρας από το 1979 έως το 1989. Τον περασμένο Ιούλιο, το Πακιστάν παρέτεινε τη διαμονή των προσφύγων που είναι εγγεγραμμένοι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έως τον Ιούνιο του 2025, δηλώνοντας ότι δεν θα συλληφθούν ή απελαθούν τουλάχιστον έως τη λήξη της παράτασης.

Η απόφαση του Σαρίφ τον Ιανουάριο φαίνεται να αποτελεί αντιστροφή αυτής της παράτασης και ακολούθησε μια ευρέως επικριθείσα εκστρατεία καταστολής της κυβέρνησής του κατά των μεταναστών, στοχεύοντας οποιονδήποτε δεν είχε έγκυρα έγγραφα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Τελικά, η πρεσβεία δήλωσε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα οριστικό και τελικό σχέδιο για την απέλαση όλων των Αφγανών προσφύγων όχι μόνο από το Ισλαμαμπάντ και το Ραβαλπίντι αλλά και από ολόκληρη τη χώρα στο εγγύς μέλλον».

Το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τη στάση του την Τετάρτη.

«Ενώ το Πακιστάν έχει κάνει ό,τι μπορούσε, αναμένουμε από τις αφγανικές αρχές να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες ώστε οι επαναπατριζόμενοι να ενσωματωθούν πλήρως στην αφγανική κοινωνία», ανέφερε.

Μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να παγώσει τα αμερικανικά προγράμματα για πρόσφυγες τον περασμένο μήνα, περίπου 20.000 Αφγανοί που περίμεναν μετεγκατάσταση στο Πακιστάν βρίσκονται τώρα σε αβεβαιότητα.

Ο Αχμάντ Σαχ, μέλος μιας αφγανικής ομάδας υπεράσπισης, κάλεσε το Πακιστάν την Τετάρτη να επιτρέψει στους Αφγανούς που περιμένουν μετεγκατάσταση να συνεχίσουν να ζουν στο Ισλαμαμπάντ—τουλάχιστον μέχρι η κυβέρνηση Τραμπ να λάβει μια τελική απόφαση για το μέλλον τους.

Είπε ότι θα ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να επισκέπτονται τις δυτικές πρεσβείες στην πακιστανική πρωτεύουσα εάν αναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω