Ο Δήμος Παιανίας στην προσπάθεια του να ενισχύσει το ισοζύγιο πρασίνου αλλά και να διαμορφώσει περισσότερους δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας, υπέβαλε στο Πράσινο Ταμείο αντίστοιχες μελέτες προς χρηματοδότηση δύο νέων χώρων πρασίνου και παιδικής χαράς.
«Η ανάγκη για την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων είναι μεγάλη και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση. Ήδη κατασκευάζεται μια νέα πλατεία στην ΔΕ Παιανίας ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για αντίστοιχο έργο στη ΔΕ Γλυκών Νερών και συγκεκριμένα στο Μιχούλι.
Σε αυτά προστίθενται και οι δύο νέοι χώροι για τους οποίους υποβλήθηκε η μελέτη για χρηματοδότηση ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα έργα.
Στόχος μας είναι να γίνει ο Δήμος Παιανίας ένας δήμος φιλικός προς τον κάτοικο και να του παρέχει διέξοδο από την καθημερινότητα μέσα στη γειτονιά του. Είναι οξύμωρο ένας δήμος στους πρόποδες του Υμηττού να μην διαθέτει λειτουργικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους. Αυτή την εικόνα εμείς την αλλάζουμε» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει και για τα ποδήλατα ενώ βάρος δίνεται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τη δημιουργία Βοτανικών Κήπων. Από το σχεδιασμό δεν λείπουν και οι υποδομές για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.
Για τον κοινόχρηστο χώρο ΚΧ158Α που βρίσκεται επί των οδών Ι. Σιδέρη και Νικολογιάννη προβλέπονται 3 ενότητες: α) παιδική χαρά, β) πλατεία σε δύο επίπεδα και γ) διαδρομή των βοτάνων.
Η παιδική χαρά θα διαθέτει: είσοδο κοινού, χώρο παιχνιδιού κατάλληλο για 2 ηλικιακές ομάδες, καλυπτόμενο από αντικραδασμικό δάπεδο ασφαλείας κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, καθιστικά για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, καλάθια απορριμμάτων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου η οποία θα φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Η ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ στο δημόσιο χώρο, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού καθώς και με τη δημιουργία οδεύσεων με κλίση 5% για την πλήρη προσπελασιμότητα των ΑΜΕΑ στο σύνολο του πάρκου.
Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας δημιουργείται ένας ξεχωριστός τομέας, οποίος αφιερώνεται στο βοτανικό κήπο και σε περιπατητική διαδρομή. Με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, προσδίδεται ένας εκπαιδευτικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας στον χώρο, για τα παιδιά και τις οικογένειες της γύρω περιοχής.
Για την άρδευση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα στους δύο χώρους πηγάδια, με την τοποθέτηση πιεστικών αντλητικών συγκροτημάτων αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα άρδευσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με την εγκατάσταση κατάλληλων δικτύων σωληνώσεων και εξαρτημάτων.
Στο πλαίσιο της ανάπλασης και της ενίσχυσης του πρασίνου χώρων που θα φυτευτούν πάνω από 1.000 πόες, θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά και πάνω από 50 δέντρα.