Την ώρα που Φινλανδία και Σουηδία επισπεύδουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες καταφύγια τρομοκρατών του ΡΚΚ. Διεκδικώντας για άλλη μια φορά ρόλο ρυθμιστή, ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται την περίσταση για να στραφεί και εναντίον της Ελλάδας. Αναφερόμενος στην επιστροφή της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ΤΟ 1980, είπε ότι η Άγκυρα δε θα ήθελε να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
«Η στάση μας δεν είναι θετική. Γιατί στο παρελθόν, προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις έκαναν λάθος με την επανένταξη της Ελλάδας και γνωρίζετε την τρέχουσα στάση της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, στάση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δε θέλουμε να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» υποστηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παζάρια του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ – Δυσφορία της Ουάσινγκτον
Οι δηλώσεις Ερντογάν, που κατά τους υπουργούς Εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας αποτελούν έκπληξη και δε συνάδουν με το περιεχόμενο των πρόσφατων επαφών τους με την Άγκυρα, προκαλούν ζυμώσεις εν όψει της επικείμενης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνo, καθώς η Ουάσινγκτον διερευνά την τουρκική θέση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο ενώ ενδεικτική του προβληματισμού στην αμερικανική κυβέρνηση είναι η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ.
«Και οι δύο χώρες είναι στενοί και πολύτιμοι αμυντικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και έχουν συνεργαστεί στενά με το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Θα έκαναν τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και θα συνεισέφεραν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης» λέει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι κινήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης συνεχίζουν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ πρεσβευτές της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς διατυπώνουν ξεκάθαρες απειλές.
Ευθείες ρωσικές απειλές
Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής Ρωσίας στον ΟΗΕ τονίζει: «Γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις στη ρωσική πλευρά. Εάν υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα μπορούσαν να γίνουν στόχος, ή πιθανός στόχος, επίθεσης».
Το επιχείρημα της Σουηδίας
Η Σουηδία από την πλευρά της επισημαίνει ότι η νατοϊκή ένταξη θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα είναι έτσι επωφελής για όλες τις χώρες που περιβάλλουν τη Βαλτική. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από διακομματική έκθεση.
Εντωμεταξύ η Μόσχα προχωρά ήδη σε αντίποινα αφού η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας INTER RAO ανακοίνωσε ότι διακόπτει από το Σάββατο την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, επικαλούμενη προβλήματα εξόφλησης.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης εξηγεί ότι ο Ερντογάν με την δήλωσή του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στον Πούτιν και αποδεικνύει αυτό που λένε πολλοί ότι είναι το μακρύ χέρι του Ρώσου Προέδρου στην προσπάθεια διχασμού της Δύσης και της ατλαντικής συμμαχίας». Ακόμα έτσι αποδεικνύεται και ότι ο δεσμός του με τον Ρώσο πρόεδρο είναι πολύ στενός.
Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου – Νίκος Μελέτης