Ανακοινώθηκαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, τα αποτελέσματα του  διαγωνισμού  φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλα  «Αγλαΐα Τσεκούρα»,   που διοργάνωσε η  διαχείριση της δημόσιας ομάδας του facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός διοργανώθηκε  σε  μνήμη της Βολιώτισσας καθηγήτριας -φυσιογνώστριας Αγλαΐας Κ. Τσεκούρα,  που μαζί με το σύζυγο της  Δημήτριο Οικονομίδη,  αφιερώθηκε στην καταγραφή και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής τη δεκαετία του 1990 και διακρίθηκε για την αγάπη, το έργο και την προσφορά της.

«Το εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, η  πολυβραβευμένη  ανασύσταση της λίμνης Κάρλα έφερε ξανά ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Μαζί με τα αρδευτικά, υδρευτικά, αντιπλημμυρικά, τουριστικά και περιβαλλοντικά   οφέλη,  η επαναδημιουργία της Κάρλας επανέφερε ένα  πλούσιο οικοσύστημα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ένα μοναδικό καταφύγιο για την άγρια ζωή που συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης: Η  επιστροφή  184 διαφορετικών ειδών  πτηνών και 14 ειδών  ψαριών στη Λίμνη, δημιουργεί συνθήκες για την  βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, την εξοικείωση  με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως το bird watching  και  σε συνδυασμό με τη λειτουργία του  Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού στα Κανάλια, καλλιεργεί  περιβαλλοντική συνείδηση. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του  φωτογραφικού διαγωνισμού, σε συνεργασία με την ομάδα «Φωτογράφοι της λίμνης Κάρλας & της ευρύτερης περιοχής». Τους ευχαριστώ  γιατί με ανταγωνισμό προσφοράς και κατάθεση ψυχής  εργάζονται  συστηματικά για την προστασία και  ανάδειξη της άγριας ζωής στη Λίμνη.  Επιπλέον, αναπτύξαμε  μια ψηφιακή εφαρμογή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί εικονικά στις βραβευμένες φωτογραφίες.

Η    Περιφέρεια Θεσσαλίας  συνεργάστηκε με το  Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών  για την έκδοση του Λευκώματος  «Οι Υγρότοποι της  Περιφέρειας Θεσσαλίας»,  όπου καταγράφονται και αποτυπώνονται φωτογραφικά οι 91  υγροτόποι της Περιφέρειας,   συνολικής έκτασης 95.000 στρεμμάτων, εκ των  οποίων οι 79 στο ηπειρωτικό τμήμα και οι 12 στα νησιά των Σποράδων. Αυτό είναι το απτό αποτέλεσμα και η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WetMain Areas. Η καταγραφή του οικολογικού πλούτου της Θεσσαλίας, που είναι μοναδικός και αναντικατάστατος, ενισχύει τους  μηχανισμούς προστασίας και  θέτει τις βάσεις  για την αξιοποίησή τους, σε συνδυασμό με το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της περιοχής. Προστατεύοντας το περιβάλλον προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, προστατεύουμε τη ίδια τη ζωή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Περισσότερα Εδω