«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας. Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στηρίζοντας την κινητοποίηση των φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 12 μ. στην Κεντρική πλατεία.

Όταν ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε πανεπιστήμια με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους. Όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν;

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που προηγήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά και διευκόλυναν το άνοιγμα των πανεπιστημίων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα. Με ευθύνη όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τα σημερινά κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, μετρώντας «κέρδη και ζημιές» και κάνουν περικοπές, στέλνοντας τον λογαριασμό στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λέσχης του Βιόπολις (πανεπιστήμιο-λόφος Μεζούρλου), την οποία αντίκρισαν κλειστή οι φοιτητές την Δευτέρα 8 Γενάρη, με την ειδοποίηση μάλιστα ότι θα πρέπει να σιτίζονται «προσωρινά» στη λέσχη του Γαιόπολις (εγκαταστάσεις πρώην ΤΕΙ). Αυτό γιατί πλέον η λέσχη αλλάζει εργολάβο και όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ειδοποιηθεί για το αν οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν από τον νέο εργολάβο και με τι όρους, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της απόλυσης.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα Πανεπιστήμια, όπου διάφορες υπηρεσίες έχουν παραδοθεί σε εργολάβους, οι οποίοι για να βγάζουν όλο και περισσότερα κέρδη αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν πελάτες. Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης που έχει βαρέσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Με το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», η κυβέρνηση επιδιώκει:

  1. Να «απελευθερώσει» το κράτος από την υποχρέωση για παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές.
  2. Να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  3. Να «απελευθερώσει» τους κολεγιάρχες, ώστε να βρίσκουν πελατεία για να πουλήσουν πτυχία.
  4. Να βοηθήσει τους εργοδότες να βρίσκουν φτηνότερους εργαζόμενους με πτυχία «μενού», χωρίς συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζούμε όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Το νέο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελευθερία, ούτε με την πρόοδο. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε βαθμίδα και στρατιές πτυχιούχων ανέργων είναι οπισθοδρόμηση και πραγματικός αναχρονισμός! Η εκπαίδευση για λίγους – για όσους έχουν να πληρώσουν – ανήκει σε προηγούμενους αιώνες.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  2. Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  3. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.
  4. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.
  5. Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
  6. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών εργαζομένων στα πανεπιστήμια.
  7. Καμία απόλυση εργαζομένου από τη λέσχη του ΒΙΟΠΟΛΙΣ, να ανανεωθούν εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.
  8. Να «πάρουν πόδι» οι εργολάβοι και οι εταιρίες από τα Πανεπιστήμια.

Στηρίζουμε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουνε στο Φοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/01, στις 12:00 στη Κεντρική Πλατεία της Λάρισας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω