Αυξημένες πάνω από 30% είναι οι τιμές που μπορούν να πετύχουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, ενώ η παραγωγή φαίνεται να κυμαίνεται στα περσινά καλά επίπεδα.
Οι αγρότες συνεχίζουν τα ποτίσματα στο βαμβάκι και στον κάμπο του Αλμυρού, αλλά και του Βελεστίνου επικρατεί μεγάλη κινητικότητα για τη σοδειά.
Η ξηρασία και η ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων είναι ένας «πονοκέφαλος» για τους αγρότες, ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν και αυτόν τον σκόπελο μέσα από τα συστήματα άρδευσης που διαθέτουν κυρίως από τις γεωτρήσεις. Αυτό, όμως, μπορεί να μην ισχύει για όλους, με συνέπεια, όσοι για διάφορους λόγους στις καλλιέργειές τους δεν έχουν τα απαραίτητα συστήματα άρδευσης, να μην μπορούν να έχουν τόσο καλές παραγωγές.
Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών η συγκομιδή του βαμβακιού ίσως ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Δήμου Αλμυρού κ. Χρήστος Μπάτζιος «παρατηρείται μια πρωιμότητα στα βαμβάκια λόγω της ξηρασίας και ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που θα κάνουμε τη συγκομιδή από τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Βέβαια παλιότερα ξεκινούσε και μετά τον Οκτώβριο».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ξηρασίας είπε πως όλα εξαρτώνται από τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα σε νερό και τις δυνατότητες σε υποδομές. Φαίνεται ότι η παραγωγή θα είναι καλή, όπως και πέρυσι. Όσοι, όμως, αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Το πότισμα εδώ γίνεται με σταγόνα. Και ο αγρότης πρέπει να επενδύσει αρκετά χρήματα σε υποδομές, δηλαδή στις γεωτρήσεις που βγάζουν κόστος λόγω της ενέργειας σε ρεύμα. Ας ελπίσουμε τον χειμώνα να έχουμε βροχές και χιόνι για να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και αν αξιοποιηθούν οι γεωτρήσεις».
Οι τιμές
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών στο βαμβάκι λέγοντας πως από πέρυσι οι τιμές θα είναι καλύτερες. Πέρυσι η τιμή διαμορφώθηκε στα 40 λεπτά το κιλό και φέτος είναι στα 60 λεπτά, ίσως πάει και στα 64 λεπτά το κιλό. Είναι μια σημαντική αύξηση, γι’ αυτό και οι αγρότες με αγωνία περιμένουν να δουν την παραγωγή του βαμβακιού, ώστε να τη διαθέσουν μετά τη συγκομιδή στα εκκοκκιστήρια. Και ας ελπίσουμε ότι τα εκκοκκιστήρια θα πάρουν τις τιμές που επικρατούν τώρα διεθνώς».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι η αύξηση στις τιμές θα δώσουν μια «ανάσα» στους αγρότες που έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κόστος παραγωγής λόγω του πετρελαίου, αλλά και της δραματικής ανόδου των τιμών στα λιπάσματα.
Επισημαίνεται πως οι περισσότερες εξαγωγές βάμβακος προωθούνται στην Τουρκία.
Φώτης Σπανός