ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ τι θα γινόταν αν δεν τον αποκαλούσαν «γκαντέμη». Και τι θα γινόταν, αν δε συνέβαινε να του τύχει η πιο δύσκολη τετραετία της μεταπολίτευσης. Με πανδημία, ακραία καιρικά φαινόμενα απότοκα της κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές στην Εύβοια, χιόνι και αποκλεισμός αυτοκινήτων στην Αττική οδό). Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν δεν του συνέβαινε λίγο πριν από τις εκλογές ένα πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα εξαιτίας της αβελτηρίας ενός κρατικού λειτουργού. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν βαρυνόταν με τηλεφωνικές υποκλοπές ο ίδιος, για τις οποίες μάλιστα ανέλαβε τις ευθύνες και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Και τι θα γινόταν, αν δεν είχε εναντίον του την λαϊκή δεξιά γενικώς, το καραμανλικό μπλοκ ειδικώς (Κοττάκηδες, Αντώναρους, Παναγιωτόπουλους και λοιπούς) και την άκρα δεξιά εν όλω, καθώς μπαίνουν τελικώς στην βουλή τρία κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νεας Δημοκρατίας. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ένα πλειοψηφικό σύστημα σαν εκείνο του 2019 διαμόρφωνε την ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής.
ΕΠΕΙΔΗ ωστόσο, η μετεκλογική εικόνα δεν διαμορφώνεται με «αν» και εικασίες, το αποτέλεσμα που κατέγραψε το exit poll αρκεί για να εξάγουμε ορισμένα ασφαλή προσώρας συμπεράσματα:
- Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει αυτές τις δεύτερες εκλογές με μία επίδοση που μόνο με την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας του Κωσταντίνου Καραμανλή το 1974 και την επίδοση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μπορεί να συγκριθεί. Ίσως μάλιστα, να την αδικεί αυτή η σύγκριση καθώς η Νέα Δημοκρατία του 1974 και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 1981 κέρδισαν χωρίς να χρειαστεί να απολογηθούν για κυβερνητικές τους θητείες. Ενώ η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέβασε το ποσοστό της σε δεύτερες εκλογές μετά από μια δύσκολη τετραετία. Είναι λοιπόν, αδιαμφισβήτητα ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, καθότι στις 21 Μαΐου αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με το 2019 και σήμερα ακόμη περισσότερο σε σχέση με το αποτέλεσμα της 21 Μαΐου. Κυρίαρχος καθίσταται πλέον και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό της. Τόσο μάλιστα ώστε η πρόσφατη αναφορά του σε «νέα» Νέα Δημοκρατία (συνέντευξη στην Καθημερινή και στον Αλέξη Παπαχελά) να μην βρίσκει αντιστάσεις από τους εσωκομματικούς του επικριτές.
Από εκεί και πέρα:
-
- Ο ΣυΡιζΑ πληρώνει την άρνηση του να δει την πραγματικότητα. Ακόμη και μετά την σφαλιάρα του εκλογικού αποτελέσματος του Μαΐου τα στελέχη του και οι οπαδοί του συνεχίζουν το βιολί τους με νέο ρεπερτόριο: Πλέον δεν τους φταίνε μόνο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και οι δημοσκόποι αλλά τους φταίει και ο λαός! Και επειδή να αλλάξει ο λαός αποκλείεται, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αλλάξει η ηγεσία του. Αν και το σύνηθες στην αριστερά είναι να περιμένει στωικά μέχρι να αλλάξει ο λαός και γίνει η επανάσταση.
-
- Το ΠΑ.ΣΟ.Κ αύξησε το ποσοστό του, δεν κατάφερε να υπερκεράσει τον ΣυΡιζΑ όμως, όπως ήταν ο αρχικός του στόχος. Βάζει ωστόσο, τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και την δυναμική που έχει ιστορικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αντεπίθεση στο μέλλον. Στις ευρωεκλογές του 2024 πιθανότατα, καθώς ο ΣυΡιζΑ θα μαστίζεται έως τότε από την εσωστρέφεια.
-
- Το ΚΚΕ «τσίμπησε» κάτι από την συρρίκνωση της ευρύτερης αριστεράς και συντηρεί το παράδοξο να είναι το μόνο κόμμα στη Δύση που κόβει εισιτήρια το 2023 «πουλώντας» Λένιν, Στάλιν και δικτατορία του προλεταριάτου!
-
- Δεν συνιστά ωστόσο, το μόνο παράδοξο: Εισιτήρια κόβουν, όπως δείχνει το αποτέλεσμα του exit Pοll, ένα νεότευκτο κόμμα που πουλάει Παΐσιο, ένα άλλο που νοσταλγεί τον Χίτλερ και το γνωστό που εμπορεύεται φάρμακα για τη φαλάκρα σετάκι με επιστολές του Ιησού!
- Το exit poll προ ολίγου ξεκαθάρισε τα πράγματα και ως προς τα πόσα κόμματα μπαίνουν στη νέα Βουλή. Στο νήμα φαίνεται ότι κερδίζει την είσοδό της η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Όπερ σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους των τεσσάρων «γάμους» και σίγουρα μία κηδεία, για να θυμηθούμε τη γνωστή κινηματογραφική κωμωδία. Συνεπώς, πλέον μπορούμε να φανταστούμε είναι ότι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής πρέπει από τώρα να εφοδιαστεί με σακιά βάλιουμ και ζάναξ για να καταφέρει να διαχειριστεί χαρακτήρες σαν τους ηγετίσκους των μικρών κομμάτων που μπαίνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στη νέα Βουλή.
Ανδρέας Γιουρμετάκης
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις