Όταν η 16χρονη σήμερα Μιχαέλα Λάκη – το next big thing του ελληνικού τένις μετά τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκαρη – η οποία σηκώνει το τρόπαιο στο Tennis Europe, παίζει σε Grand Slam, είναι σε παγκόσμια κατάταξη 3η στην κατηγορία Κ14 και 21η στην Κ18, όχι μόνο κατάγεται από την Λάρισα, αλλά έχει προπονητή τον Λαρισαίο Φοίβο Μιχαλόπουλο του Tennis Icon, είναι λογικό να δημιουργείται μια δυναμική στη Λάρισα γύρω από το άθλημα του τένις που, άλλωστε, μετά τις επιτυχίες των Τσιτσιπά και Σάκαρη, είναι η νέα λατρεία σε πανελλήνιο επίπεδο.
Είναι όμως η Μιχαέλα ένα πυροτέχνημα για την πόλη της Λάρισας; Πως έφτασε η Λάρισα να αποτελεί τενιστικό αγωνιστικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα; Πόσο πίσω πάει η ιστορία του τένις στην πόλη; Πως γίνεται με 63 γήπεδα τένις να μην βρίσκει κανείς τερέν να παίξει;
Είναι γεγονός, αν και όχι ευρέως γνωστό, ότι το τένις στη Λάρισα έχει μια μακρά διαδρομή, πολύ μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας που παρατηρήθηκε μια έκρηξη σε ιδιωτικές επενδύσεις σε tennis clubs και εγκαταστάσεις. Μεγαλύτερη από την προσοχή που έχει προσελκύσει την τελευταία τριετία – με αποκορύφωμα το 2021 με τις επιτυχίες Τσιτσιπά, Σάκαρη και Μιχαέλας Λάκη – το άθλημα για τους Λαρισαίους, μικρούς και μεγάλους, που σπεύδουν να κάνουν μαθήματα και να παίξουν τένις με μανία…
Η διαδρομή ξεκινά με τον ΟΑΛ το 1975, τον ΑΣΑΛ και τον Όμιλο Αντισφαίρισης Νίκαιας που ιδρύεται το 1997. Το 2004, τα δύο μοναδικά ολυμπιακά έργα που γίνονται στη Λάρισα, αν και δεν είναι ολυμπιακή πόλη, είναι τα γήπεδα τένις που γίνονται στη Νίκαια με πρωτοβουλία του Γιώργου Τσιτρούλη, που κατάγεται από τη Νίκαια και βρίσκεται στη Γ.Γ. του Υπουργείου Αθλητισμού, τα οποία και εγκαινιάζονται παρουσία του τότε υπουργού Γιώργου Λιάνη. Είναι η εποχή που η ΕΦΟΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία, δουλεύει προς μια κατεύθυνση εκλαΐκευσης του αθλήματος, αποκέντρωσης και η περίοδος που πολλές δημοτικές υποδομές δημιουργούνται σε όλη τη χώρα. Είναι η εποχή που ο ΑΣΑΛ βγάζει αρκετούς πρωταθλητές Ελλάδος με πρώτη την Αντωνία Κολοβού η οποία υπήρξε 1η στην Ελλάδα στην κατηγορία κάτω των 16 ετών και έκανε εν συνεχεία σπουδές στην Αμερική με υποτροφία στο τένις. Είναι η εποχή που εμφανίζεται στην πόλη μια νέα φουρνιά αγωνιστικών παιχτών τένις, όπως ο Δημήτρης Κουραμάς και άλλοι.
Το 2010 είναι η χρονιά που ο Φοίβος Μιχαλόπουλος – ο οποίος έφυγε στην Αθήνα σε ηλικία 11,5 ετών προκειμένου να κάνει προπονήσεις στο τένις και επέστρεψε σε ηλικία 23 ετών το 2003 όπου και δούλεψε αρχικά ως προπονητής στον ΑΣΑΛ – δημιουργεί το Tennis Icon. Μια νέα σελίδα ανοίγει για το τένις στη Λάρισα. Πολλοί νέοι όμιλοι και νέες ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται στην πόλη, με αποτέλεσμα σήμερα η Λάρισα να αριθμεί 63 γήπεδα τένις και παρόλα αυτά τα ελεύθερα τερέν να είναι δυσεύρετα, ειδικά τις Τρίτες, Πέμπτες και τα Σάββατα στις ωφέλιμες ώρες. Κατά τον Φοίβο Μιχαλόπουλο «Η Λάρισα, με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί σήμερα, μπορεί να σηκώσει άλλα 10 γήπεδα τένις. Άλλωστε, η πόλη σήμερα ίσως είναι το δημοφιλέστερο κέντρο για το αγωνιστικό τένις σε όλη την Ελλάδα»…
Και δεν έχει άδικο αν λάβουμε υπόψη ότι στη Λάρισα έχουν μετακομίσει η Θεσσαλονικιά Αθηνά Πίτα της Ακαδημίας Nadal που είναι η 2η στην Ελλάδα στη Κ16, η 23χρονη Έλενα Χριστοφή από την Αθήνα που τελείωσε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Georgia στην Αμερική, η οποία υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος, και φέτος εγκαταστάθηκε στην πόλη η Αναίς Λάξονεν από τη Φιλανδία, η οποία είναι το νούμερο δύο στα 16άρια.
Τι είναι όμως τελικά αυτό που έχει κάνει το τένις τόσο δημοφιλές στους Λαρισαίους;
Ο Φοίβος Μιχαλόπουλος απαντά ότι «Οι συνθήκες προπόνησης στη Λάρισα είναι πλέον πολύ επαγγελματικές. Στο ερασιτεχνικό τένις έχει γίνει τελευταία ένα μεγάλο «μπαμ», ενώ στο αγωνιστικό όχι και τόσο· είναι το πεδίο που δουλεύουν τα σωματεία μεμονωμένα. Σε όλο αυτό έχει συμβάλει ότι υπάρχουν πολλές δημοτικές εγκαταστάσεις όπου κανείς μπορεί να παίξει χωρίς χρέωση, αλλά κυρίως ότι το ευρύ κοινό συνειδητοποίησε ότι το τένις είναι ένα άθλημα που μπορεί κανείς να κάνει για μια ζωή, ένα άθλημα που σε ωριμάζει και σε ηρεμεί. Ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι δεν είναι ένα άθλημα μόνο για την ελίτ, μια άποψη που επικρατούσε στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Με το τένις αθλείς το σώμα, δημιουργείς χαρακτήρα και σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο προπονητής». Εκτιμά δε, ότι με το Τσιτσιπά, που θα λειτουργήσει για το ελληνικό τένις όπως στο παρελθόν ο Νίκος Γκάλης για το μπάσκετ, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Οι γονείς συνειδητοποιούν ότι αποτελεί μία διέξοδο για σπουδές στην Αμερική χωρίς κόστος μέσω υποτροφιών, όπως συνέβη στην περίπτωση του Χρήστου – Παναγιώτη Δαγκλή και του Λέανδρου Μισδραχή. Παράλληλα, αποτελεί μια δελεαστική διέξοδο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση ως προπονητής τένις. Δεν είναι μικρό κίνητρο για ένα παιδί 18 ετών που ασχολείται με το αγωνιστικό τένις να βγάζει 600-800 ευρώ το μήνα…» λέει χαρακτηριστικά.
Αυτή τη στιγμή η Λάρισα έχει τον Άλκη Μιχαλόπουλο που είναι 1ος στην Ελλάδα στην κατηγορία κάτω των 12 ετών, τον Αλέξανδρο Νούλα που είναι 2ος, τον 13χρονο Ανδρέα Μεσή που ήταν πέρυσι 1ος στην Ελλάδα κάτω των 12 ετών και φέτος 2ος στα 14άρια, 9ος στην Ευρώπη στα 13άρια και 60ος Ευρώπης στα 14άρια.
Όλα αυτά δείχνουν πως το τενιστικό μέλλον της Λάρισας θα είναι λαμπρό…
«Αρκεί να βοηθήσει και λίγο ο Δήμος Λαρισαίων» εκφράζει το παράπονό του ο Φοίβος Μιχαλόπουλος. «Πολεμάμε επί χρόνια να ασφαλτοστρώσει η Δημοτική Αρχή το δρόμο προς το Tennis Icon, το οποίο επισκέπτονται 250 άτομα σε εβδομαδιαία βάση με σταθερά μαθήματα, πλέον όσων έρχονται απλά για να παίξουν. Το θέμα δεν είναι μόνο να μας βραβεύουν… Κάθε Σαββατοκύριακο έρχεται κόσμος από Βέροια, Θεσσαλονίκη και Αθήνα…».
Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου