Σε ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας αναφορικά με την υποχρεωτική ύπαρξη απινιδωτών στα γήπεδα, επισημαίνονται τα εξής:
“Μέσα σε λίγες μέρες το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δέχτηκε ακόμα ένα πλήγμα με τον θάνατο ενός ποδοσφαιριστή.
Ο νόμος για την τοποθέτηση και την λειτουργία των απινιδωτών υπάρχει από το 2007 και το 2017 με Κ.Υ.Α επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες που αφορούν τους χώρους που πρέπει να τοποθετηθούν (μέρος, πυκνότητα ατόμων που χρησιμοποιούν τους χώρους) και ποιοι είναι αρμόδιοι για την λειτουργία άλλα και την εκπαίδευση των αντίστοιχων υπαλλήλων η χρηστών.
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των κύριων αθλητικών χώρων της πόλης μας όπου τους επισκέπτονται καθημερινά αρκετές εκατοντάδες αθλητών, παραγόντων και συνοδών.
Αρκετά στελέχη του αθλητικού τμήματος Σύριζα Λάρισας συμμετείχαμε στη διοικούσα επιτροπή του ΕΑΚΛ και πέρα από την ευθύνη της συντήρησης, βελτίωσης και λειτουργίας των παλαιών και εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων θέσαμε σαν κύριο μέλημα μας και την προστασία της υγείας των αθλουμένων και παρ όλη την οικονομική στενότητα (εποχή μνημονίων) βάλαμε στο πρόγραμμα την αγορά των απινιδωτών που κάλυψαν όλους τους χώρους που βρίσκονται οι αθλητές και οι συνοδοί τους.
Ακολούθησαν μαθήματα για τους υπαλλήλους αλλά και τους παράγοντες των ομάδων (προπονητές αθλητές, μέλη Δ.Σ. κ.α. ). Η συμμετοχή του Γ. Κωσταρόπουλου στην διοίκηση ενώ ταυτόχρονα ήταν και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού στο Δήμο της Λάρισας μαζί με τον Δ. Μπαμπαλή προέδρου τότε της ΔΗΚΕΛ και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνανε τον Δήμο Λαρισαίων το πρώτο δήμο της χώρας που πήρε σοβαρά την ύπαρξη των απινιδωτών σε χώρους όπου κινούνται μαζικά οι πολίτες της πόλης.
Όλα προέκυψαν από προηγούμενες εμπειρίες μας σαν άνθρωποι του αθλητισμού καθώς ανέκαθεν υπήρξαν περιπτώσεις όπου αθλητές η και απλοί πολίτες χάσανε τη ζωή τους καθώς γυμνάζονταν.
Δυστυχώς, η ΕΠΟ αλλά και όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες φροντίζουν μόνο τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν τις διάφορες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Σίγουρα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά προτείνοντας και προβλέποντας και όχι να καλύπτονται από το ότι ο κάθε δήμος η περιφέρεια είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη και την λειτουργία των απινιδωτών.
Είναι γεγονός ότι στο ποδόσφαιρο η διασπορά των ερασιτεχνικών αγώνων είναι πολύ μεγάλη και δύσκολα αν όχι αδύνατον να καλυφθούν όλοι κάθε Σαββατοκύριακο. Επίσης, το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και είναι λάθος να καλύπτονται οι αγώνες μόνο από άτομα που είναι πιστοποιημένα με την γνώση κάρπα και λειτουργίας απινιδωτή. Για τις άλλες Αθλητικές Ομοσπονδίες τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα απλά χρειάζεται οργάνωση και παρακολούθηση από τις τοπικές ενώσεις.
Πολλά μπορούν να γίνουν με την συζήτηση των αρμοδίων παραγόντων αλλά για μας προτεραιότητες είναι οι παρακάτω:
Οικονομική βοήθεια στους ερασιτεχνικούς συλλόγους για να μπορούν να καλύψουν το κόστος των γιατρών η και διασωστών που χρειάζονται για την διεξαγωγή των αγωνιστικών υποχρεώσεων όλου του έτους. Δικαίωμα στους φοιτητές ιατρικών σχολών να παραβρίσκονται και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους αγώνες απομακρυσμένων γηπέδων.
Όμως, για εμάς η ουσία του θέματος είναι ο ετήσιος προ αγωνιστικός έλεγχος που μέχρι τώρα είναι χαλαρός και σε καμιά περίπτωση δεν εξετάζει άλλες παραμέτρους όπως αλλαγές της υγείας του κάθε αθλητή κατά την διάρκεια του έτους, η και κάθε άλλου στοιχείου του ιατρικού ιστορικού. Αυτά είναι πράγματα που δεν εξετάζονται στον ετήσιο κύκλο της ιατρικής εξέτασης του κάθε ερασιτέχνη αθλητή.
Η παλαιά πρόταση του τέως ΓΓΑ Ιούλιου Συναδινού για την ύπαρξη κάρτας υγείας που θα έχει το ιστορικό κάθε αθλητή είναι απόλυτα εφικτή σήμερα μιας και το ιατρικό ιστορικό όλων τώρα μπορεί να βρίσκεται από εξουσιοδοτημένο ιατρό online και να αποτρέπει έτσι τις τυπικές εξετάσεις από τους γιατρούς που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο να εξετάζουν τους αθλητές πριν την αγωνιστική περίοδο.”
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις