Μεγάλη αναστάτωση έφερε στον ιατρικό κλάδο η απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού στην Ελλάδα.

Για το ζήτημα αυτό μιλάει στο onlarissa.gr ο παιδίατρος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τον θεσμό και τις αλλαγές του.

«Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2022 επί υπουργίας κ. Θάνου Πλεύρη και αφορούσε την αναθεώρηση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση» επισημαίνει ο κ. Γιαννακόπουλος και συμπληρώνει: «Όμως η μερική εφαρμογή των διατάξεών του δεν κατάφερε την πλήρη λειτουργία αυτού του θεσμού».

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος ζητάει την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο) καθόσον όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΛ: «Είναι αναχρονιστικός (θεσμός) και αποτελεί αντικίνητρο για την παραμονή των νέων γιατρών στη χώρα μας».

Για τη μεταρρύθμιση του θεσμού που ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ο γιατρός υπογραμμίζει ότι: «Σήμερα επιχειρείται από την κ. Αγαπιδάκη να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει ως Προσωπικός Ιατρός ένας ανειδίκευτος συνάδελφός μας. Αυτό είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς καθόσον η σχέση Προσωπικού Ιατρού και ασθενούς πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Οι ανειδίκευτοι γιατροί δεν έχουν κλινικές δεξιότητες, αλλά ούτε μπορούν να προσφέρουν πολλά στη διαχείριση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας».

Διευκρίνισε ακόμη πως: «Ο Προσωπικός Ιατρός θα πρέπει να έχει ειδικότητα, να υπάρχει ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή του γιατρού για ενήλικες και παιδιά και οι αμοιβές τους να είναι αξιοπρεπείς μέσα από συλλογικές συμβάσεις μεταξύ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ΕΟΠΥΥ γεγονός που δεν έγινε μέχρι τώρα παρότι προβλέπετε από τον αντίστοιχο νόμο».

Τέλος, για τις μισθολογικές αλλαγές που προβλέπει η μεταρρύθμιση του θεσμού, ο κ. Γιαννακόπουλος σχολιάζει ότι: «Οι υπερβολικοί μισθοί που ακούστηκαν από στόματα υπηρεσιακών αρμοδίων (Υπουργείο Υγείας) αν δεν αποτελεί ένα ακόμα πυροτέχνημα, είναι φωτογραφικό και αφορά 10 – 15 το πολύ συναδέλφους μας με σπάνιες ειδικότητες που εργάζονται στο εξωτερικό». Συμπληρώνοντας: «Αυτό βεβαίως αδικεί τους δικούς μας αντίστοιχους επιστήμονες που εργάζονται σε πολύ εξειδικευμένες υγειονομικές δομές (όπως διευθυντές ΜΕΘ Παίδων, γιατροί των μεταμοσχεύσεων και άλλοι), εκτός εάν γίναμε ξαφνικά πλούσια χώρα και όλοι οι μισθοί των προσωπικών γιατρών θα είναι αυτού του επιπέδου γεγονός… καλοδεχούμενο».

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω